10 millió forint CSOK a három gyermekes családoknak

A Magyar Kormány a „Családbarát ország” című kampányának keretében elindította a csalad.hu internetes portált, melyen a családi élettel kapcsolatos olvasnivalók között a címlapon szerepelnek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új, 2016 január 1-től életbe lépő fejlesztései. Az elképesztő mértékű támogatást új lakóingatlan építésére vagy vásárlására azok a családok kaphatják meg, akik jelenleg három vagy több gyermeket nevelnek, illetve a jövőben a meglévő gyermekekkel együtt legalább három gyermek felnevelését vállalják.

10 milliós CSOK igénylési feltételei

A házaspárok most már maximum három gyermeket is vállalhatnak előre, akiknek 10 éven belül kell megszületniük.
1 vagy 2 előre vállalt gyermekek esetében is 10 év a határidő a 10 milliós CSOK-hoz, ha velük együtt legalább három gyermekes családot alkotnak majd az igénylők.
A régi Szocpolnál már „beszámított” gyermekek után is kérhető a CSOK, ha három gyermek van / lesz a családban, azonban az akkor felvett összeget le kell vonni a mostani 10 milliós támogatásból.
Háromgyermekes családok számára egységesen 60 négyzetméteres hasznos alapterület lesz a minimum lakás esetében, a családi ház minimum mérete pedig 90 négyzetméter.
Az igénylő rendelkezhet lakástulajdonnal, haszonélvezeti joggal, használati joggal a kedvezmény igénylésekor.
Maximum 3%-os állami kamattámogatott hitelhez is hozzájuthatnak a háromgyermekes családok, melynek futamideje 25 év. Ilyen hitel maximum 10 millió forintig igényelhető.
Vagyon elleni bűncselekmény tekintetében büntetlen előélet szükséges a CSOK igényléshez.
Igazolni kell, hogy 5 éven belül nem kötelezték az igénylőt CSOK vagy Szocpol visszafizetésre.
Ellenőrizni fogják, hogy az igénylő nincs nyilvántartva a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), azaz nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása.
Igazolni kell, hogy az igénylő az igénylést megelőzően legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett, melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás.

Amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.