ÁFA csökkentés az építőiparban 2. Előrejelzések

2016. január 1-től 5%-os Áfával működik majd az új lakóingatlanok piaca. Szakértői elemzések, előrevetítések kaptak szárnyra pár nap alatt a sajtóban, melyek összecsengenek abban, hogy élénkülni fog a lakáspiac. Az előrejelzések természetesen most sem lehetnek pontosak, de érdekes eljátszani a gondolattal, hogy milyen irányú lehet majd az a bizonyos évek óta várt építőipari fellendülés.

Előrejelzések

Egyesek szerint nem a lakásárak lesznek olcsóbbak, hanem a kínálat lesz bőségesebb. Az új építésű lakóingatlanok ugyanis ma nem mutatnak széles kínálatot, sőt, a szakértők szerint még elégségeset sem, ugyanis mindeddig nem érte meg építkezni, építtetni. Kereslet egyébként lenne, de a horribilis építőanyag és kivitelezési árak miatt csak egy bizonyos felső szűk réteget szolgált ki az eddigi új építésű lakás piac.

Mások szerint, ha megindul a lakáspiac, akkor az árverseny miatt az ingatlan árak is csökkenni fognak, mind az új, mind a használt lakások értékesítése terén. A használt lakásból újba költözők ugyanis bővítik majd a használt ingatlanok kínálatát.

Az ellenvélemény szerint nőni fognak a kivitelezői árak, mivel a kereslet is nőni fog az építő munkaerő iránt, melyből ma hazánkban hiány tapasztalható. Ezzel együtt a kivitelezői profit is emelkedni fog, hiszen kevesebb áfát fognak fizetni a cégek az állam felé.

A kevés kiadó lakás miatt eddig az albérletárak is az egekben voltak, hiszen a válság után a fizetőképes kereslet többet tudott fizetni. Ez a jelenség főleg a nagyvárosokban volt tapasztalható, ahol szeptemberben hirtelen nagy tömegű egyetemista versengett az albérletekért. Az áfacsökkentés remélhetőleg megoldaná az elérhető albérletek mennyiségének és árának normalizálását is. Ez nagy segítség lenne az átmeneti megoldást kereső devizahitelesek számára is.

Egy további elemzés érdekes következtetése, hogy nem állapítható majd meg, a fellendülés mértékének mekkora hányada lesz köszönhető kizárólag az Áfa csökkentésének, ugyanis a régóta lebegtetett 5-12%-os Áfa híre miatt sok építkezést egyszerűen jegeltek a csökkentés bevezetésére várva. Ezen építkezések egy része az áfacsökkentés elmaradása esetében is végbement volna, másik része pedig sosem valósult volna meg a csökkentés nélkül. Nem érhető tetten egyik oldal sem.

Mindenesetre a vidékfejlesztés területén is elindulhatnak kedvező változások, hiszen a kis településeken szinte egyáltalán nem építkeztek az elmúlt pár évben az emberek.