Aktív házak a zöld jövőért

Noha az öko házak fogalma még nem pontosan körülhatárolt, első hallásra is azt sugallja, hogy a természet „élni hagyása” révén építették és laknak benne a lakók. Az öko házaknak számos fajtája létezik az energiafelhasználás mennyisége és módja szerint.

A mértékegység az „olaj litere”

Egy könnyen asszociálható és átszámítható mértékegységet találtak ki az energiatakarékos házak első tervező mérnökei, és ez az olaj térfogata, amit csak literként emlegetnek. Konkrétan: az „egyliteres ház” Németországban, a passzív házak hazájában azt jelenti, hogy egy családi ház 1 év alatt 1 négyzetméteren 1 liter olaj fűtőértékének megfelelő energiát használ el. Természetesen nem kőolajjal, hanem megújuló energiával látják el a passzív házakat, de az elhasznált energia mértéke még ma is így a legérthetőbb és legkönnyebben átszámítható.

Ha kíváncsi vagy, Magyarországon az egy négyzetméterre jutó családi házakhoz köthető energiafelhasználás 20 liter/év/négyzetméter...

Az Unió egyértelműen a passzív házak irányába kötelezi a magyarországi magánépíttetőket is jövőben. Azaz, ha valaki építkezni szeretne, pár évtizeden belül már csak passzív házat kiviteleztethet. Ez a törekvés a magas költségek miatt bonyolult társadalmi és financiális problémákat vet majd fel, amik megoldására nem lehet elég hamar elkezdeni felkészülni.

Ma már aktív házak is épülnek

A passzív ház technológiájánál is tovább mennek az aktív házak. Míg a passzív házak tervezői arra törekszenek, hogy minél kevesebb energiát, ha lehet, nulla kilowattot vegyenek el a természettől, addig az aktív ház energiát pumpál vissza a rendszerbe napelemei, szélturbinái segítségével. A többlet energia pedig jól jön az áramszolgáltatónak. Ebben az esetben a mérőóra szerinti többletet az áramszolgáltató még vissza is fizeti a „fogyasztónak”. Ha ez éves szinten több, mint az elhasznált energia, akkor ő már nem is fogyasztó, hanem energia előállító számba megy az energiagazdálkodási piacon.

Ma Hazánkban az aktív házak építési költsége még oly irdatlan méreteket ölt a családi házak szintjén is, hogy a befektetés túl távoli időpontban térül meg ahhoz, hogy ez az időintervallum ismeretes legyen. Az extrém hosszú megtérülési időtáv generációkon is átívelhet, és ugyan ki akar adósságot hagyni még az unokáira is?

Azonban van olyan szempont, amiben ajánljuk az „aktív” hozzállást az építkezéshez: ne ragadj le a hagyományos, szokásos építőanyagoknál a tervezés során. A zöldebb jövő érdekében készíts számításokat az alternatív technológiák használata és energia felhasználása relációjában is. Talán találsz olyan kombinációt, ami a Te esetedben hosszú távon valóban olcsóbb lesz.