Asztalterítő varrás kezdőknek a Varróháztól

Majoros Zsuzsa, a Varróház alapítója és oktatója előző cikkünkben bemutatta varrótanfolyamait (első cikk linkje), s hogy milyen fejlődést érhet el bárki, aki nála kezdi meg hobbi varrónőként otthoni karrierjét. :-)

A legtöbb házias nő szeretné saját kezű lakástextíliáival díszíteni családja otthonát. Aki nem tud még varrni, attól tarthat, hogy neki ez nem fog sikerülni, mert első ránézésre túl nehéznek érezheti még egy asztalterítő beszegését is. Így inkább szomorúan a boltban hagyja álmai kelméjét. Azonban minden ünnepélyes vendégfogadó alkalomra elkel egy-egy szép, új, saját készítésű asztalterítő, sőt még ajándékként is kuriózum.

Saját asztalterítő varrása Majoros Zsuzsa segítségével

- Zsuzsa, segítenél a Designlakás Hölgy Olvasóinak, hogy ne féljenek a feladattól, és ne hátráljanak meg, ha egy szép méterben kapható anyagra bukkannak? Egyáltalán, milyen anyagot válasszunk asztalterítőnek?

Asztalterítőnek tökéletesen megfelelnek a dekorvásznak. Sok helyen kapható, könnyű vele dolgozni, és változatos színekben, mintával lehet kapni. Lehet rá készíteni hímzést, vagy varrhatunk rá díszítésnek csipkét.
Egy asztalterítő elkészítésétől igazán nem kell tartani, inkább bele kell vágni bátran!

– Lássunk neki a terítő varrásnak, illetve a szegésnek. Itt egy olyan módszert mutatok be, ami időigényes ugyan, de kezdőknek is garantált sikerélményt ad.

Szükséges anyagok, eszközök asztalterítőhöz:

• egyszínű és mintás textil

• férccérna

• cérna

• varrótű

• gombostű

• varrógép

Terítő elkészítése (szögletes asztalhoz):

1. Mérd le az asztalt, amelyre a terítő kerül. Oldalanként kb. 20 cm-t kell hozzáadni (ez lesz a lelógó rész, illetve a varrásszél.)
A mintás rész maximum akkora legyen, mint az asztal rövidebbik oldala, esetleg kicsit kisebb. (oldalanként 2 cm varrásszélt számolj rá)

2. Most fogunk szegni. Először az egyszínű anyagot. A szegés készen 1cm széles lesz. Első lépésként a fonák oldalon, a terítő mind a négy oldalától 2 cm-re rajzolj párhuzamos egyenest. Az egyik szélt hajtsd be a vonalig és vasald le. Ugyanezt a szélt a rajzolt vonalnál még egyszer hajtsd be, majd ismételd ezt meg minden oldalnál.

3. Gombostűzd végig a szegést. Most azt javaslom férceld meg, később, ha gyakorlottabb leszel, akkor varrhatod rögtön gombostűzés után. A varrógép nagyon könnyen eltolja az anyagot. A gombostűt varrás közben kihúzod, és ha nincs elég rutinod, akkor nem lesz szép. Fércelés esetén a szép eredmény garantált!
A férceléshez férc cérnát használj, és egyszerűen öltögess le-föl, kb. 0,5 cm-es távolságban. A sarkokat rendezd el úgy, hogy szépen kifeküdjenek, és azt is rögzítsd férccel. Varrj végig a behajtott szél mellett 1mm-nyire. Egy varrótanfolyamon a mm-es tűzéshez külön gyakorlás van, hogy tökéletesen el tudd sajátítani. Itt szerencsére, ha kicsit szélesebbre, netán görbére sikerül a varrás, a szegést akkor is fixen tartják az öltések és nem fog kifoszlani.

4. Varrás után a fércet húzd ki, és csak ezután vasald meg a terítőt. (Ha a fércet belevasalod az anyagba, akkor olyan nyomok maradhatnak utána, ami mosás, újabb vasalás során sem tűnik el.)

5. Ismételd ezt meg a mintás anyagon. Mindkét terítőt vasald ki, és terítsd az asztalra. Készen vagy. Jöhetnek a vendégek!

Szeretnél gyorsabban megtanulni varrni?
Komolyabb dolgokat is szeretnél készíteni, például táskákat, egyedi ruhákat?
Szeretnéd ha egy cipzárt kicserélése, vagy egy nadrág felhajtása nem okozna gondot?
KATTINTS IDE!