Augusztus végén a pázsité a főszerep

Füvesítésre készülsz? Itt az idő! :-) Az év legalkalmasabb időszaka nemsoká elérkezik, és egészen szeptember közepéig tart. Gyeptelepítésre fel!

Hogyan füvesíts?

Ha csodás, angol pázsitot szeretnél, kövesd a következő, profi tanácsokat, és Neked is irigylésre méltó kerted lehet.

  1. Első lépés a gyomirtás! Ha ezt a fázist átléped, „örökké” küzdhetsz a nemkívánatos gyomok ellen. Szélcsendes időben, kissé nedves talajon végezhető a permetezés. Ha kell, locsolj előtte. Biológiailag lebomló gyomirtó szert alkalmazz. Amint kiszáradtak a gyomok, jöhet a tereprendezés.

  2. A tereprendezés során egyenes, sima talajra törekedj, aminek 2-3°-os lejtése van. A víz ugyanis nem állhat rajta tartósan, hiszen akkor kirothad a fű.

  3. A talajt ezután trágyázni kell, hiszen a csodás, zöld gyep rengeteg tápanyagot igényel. Gyorsan nő, és hamar felhasználja a talajban lévő vitaminokat, ásványi anyagokat. A trágyát ásással kell a földbe forgatni.

  4. A felásott területet gereblyével elegyengetjük.

  5. És még csak most jöhet a fűmag. Négyzetméterenként 30-40 gramm fűmag szükséges a kellemesen dús pázsithoz.

  6. A fűmagot gereblyével a földbe kell forgatni, majd lapáttal, vagy hengerrel a talajba kell lapogatni. Csak a föld alatt csírázik ki a fűmag, ráadásul így elrejtheted azt a madarak elől is.

  7. Azonnal el kell kezdeni az öntözést. Naponta, permetszerűen locsolj, nehogy kimosódjanak a fűmagok a földből.

  8. Egy hét múlva elkezdenek kibújni az első fűszálak, és sínen van a pázsit telepítés.

Milyen fűmagot vessek?

Az a füvesített kert használatától függ.

  • A pázsit nem más, mint elsőosztályú gyep. Lassan nő, 2 évbe is beletelhet, mire egybefüggő szőnyeget alkot. Rövidre kell nyírni, és folyamatosan locsolni. Nagyon kényes, nem bírja a strapát, sem az elhanyagolást. Fűmagja ennek a fajtának a legdrágább. Legszebb változata a golf típusú keverék.

  • A gyep strapabíróbb, használhatóbb. Gyorsan nő és hamar egybefüggő szőnyeggé válik a területe. A sport, a standard és a park fűmag keverékek valók kisgyermekes családoknak.

A gyep és a pázsit fűmag keverékek eltérőek összetétel szempontjából. Csenkeszek, perjék és tippanok különböző fajtáiból állnak, melyeknek különböző a funkciójuk is. Az angolperje például védőfű: a lassabban növő fűfajokat védi a gyomok megjelenésétől, mivel a föld fölött gyorsan nő és bokrosodik. A tarackos tippan hamar elfoglalja a területet gyökereivel a föld alatt, de sok nedvességet igényel. A vörös csenkesz pedig jól tűri a szárazságot.

Amint látod, az egyes fűmag keverékek igyekeznek ötvözni a fűfélék jó tulajdonságait. Van tehát választék saját igényednek megfelelően. Kellemes kerti szőnyegezést kívánunk! :-)