Beköszöntött a vinyl padlók kora?

Miért egyre népszerűbb a vinyl padló? A luxury vinly tile, azaz LVT, nem hivatalos magánvéleményünk szerint tulajdonképpen nem más, mint a laminált padló és a linóleum keveréke. Mindkét burkolat előnyös tulajdonságainak ötvözeteként ismertük meg a vinyl padlót. Nem csoda hát, hogy egyre több négyzetmétert borít be az LVT, most ismerd meg Te is, hogy miért...

Az LVT verhetetlen előnyei

  • A PVC melegburkolat komfortérzetével semmi sem vetekszik. Rugalmassága révén kíméli az ízületeket, és valóban meleg: a test hőjét vetíti vissza a talpra a kőburkolatokkal ellentétben. Ezeket azért érezzük dermesztően hidegnek, mert azonnal elvezetik talpunk melegét.
  • A vinly padló felület utánzó tulajdonsága kiemelkedően magas szintű, így egy jó minőségű LVT a megtévesztésig hasonlít például a faerezetes hajópadlóhoz, vagy a gránit kőhöz. Bármilyen természetes burkoló felület mintázatát és struktúráját képesek utánozni a tervezők PVC-ből. A legjobbak gondoskodnak a mintázat minél ritkább ismétlődésétől, és a változatosságról.
  • A laminált padló legjobb tulajdonsága, az elemenkénti lerakás is jellemző at LVT-re. A lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb így lerakni egy padlóburkolatot.
  • AZ LVT vízálló. Ez pedig a linóleumra, a PVC padlóra jellemző. A vinly padló akkor is rendelkezik ezzel a kiváló jeggyel, ha elemekből áll. Hogy miért nem folyik alá a víz? Mert tökéletesen pontosan zárnak az elemek, ami kizárja az alászivárgás valószínűségét.
  • Ettől függetlenül az elemek egyenként is cserélhetők, ha mégis megrongálódna valamelyik. A laminált padlók között is akad ilyen, bár sok típus nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel.
  • A vinyl padlónak magasa PVC tartalma, így keményebb anyag, mint a régebben népszerű linóleum, és ennél fogva formatartóbb is. Ráadásul a felületüket még egy kopóréteggel is bevonják, így a színe, mintázata nem fakul az évek során. Tehát alapállapotában is strapabíró, de ha 10 év múlva kopni kezdene, akkor egy bevonó réteggel újra átkenhető, és megfrissíthető. A bútorokat karcmentesítés céljából lássuk el filckoronggal.

Az LVT burkolólapok lerakása...

… az elengedhetetlen kiegyenlítés után a rendszer tartozékát képező fóliarétegre történik. A tükörsima padlóra fektetett fóliáról szakaszonként húzzuk le a védőréteget, vagyis csak éppen arról a sávról, amin éppen dolgozunk.

A faltól egyenletes, 3 mm-es távolságot távtartókkal tartunk, amikkel elkezdünk minden sort. Fontos a pontos illesztés, ehhez illesztőkampót és kalapácsot használunk. A padlóba torkolló csövek helyét lyukfúróval alakítjuk ki. Az ajtófélfákat kifűrészeljük a vinyl padló 2,5 mm-es magasságában, és alácsúsztatjuk az oda eső elemet.

Végül érdemes beszereznünk egy flakon Vinly padló ápolószert, amit egy fél vödör vízbe 1 kupaknyi mennyiségben keverünk. Laminált padlóhoz való félszáraz moppal mossuk tisztára a gyönyörű LVT padlónkat minden nap.

A vinly lapokat konyhába is ajánlják a gyártók, mivel a forró víznek, a lecsöppenő zsiradéknak, és az UV sugárzásnak is kitűnően ellenáll.

Hát, csupán mindezért takarnak egyre több padlót vinly burkolólapok. Egyetértesz? :-)