Bemutatkoznak a tájképi sziklakert kövei

Ha elég nagy a terület, tájképi sziklakert számára is találhatsz jó pár négyzetmétert. Ez a változatos, lankás, terebélyes típus akkor hat természetesen, ha viszonylag nagy kert áll rendelkezésre e sziklás kertépítéshez. Enyhe szintkülönbség az ideális a kialakításához, de kis tereprendezéssel saját magad is előállíthatod a lankás hegyoldal domborzatát...

Mik a tájképi sziklakert jellegzetességei?

Sziklakerti kövek

A kövek fogják megadni a  sziklakert alaphangulatát, stílusát, így az első és legfontosabb, hogy ezt a látványt tervezd meg. Gyönyörű kompozíciók születhetnek rusztikus, szabdalt, koptatott tömbök segítségével, és a színük is meghatározó. Előző, támfalas írásunkból már tudhatod, hogy a szép sziklakert alapját az egyforma kövek képezik, még ha nem is méretben, de színben és fajtában mindenképp.

  • Hazánkban legkönnyebben és legolcsóbban a többszínű, vagy szín szerint válogatott, görgetett mészkőtömbök hozzáférhetőek, középkori történelmi hangulatot árasztanak váraink építőanyaga révén.
  • A hófehér csillámló thasszoszi dolomit sziklák igen nemes látványa körültekintő növényválasztást igényel.
  • A középszürke, egyszínű bazalt sziklák rideg hangulata az északi hegyvidékeket idézi, és színpompás növényeket vonz.
  • A vörös homokkő éles vonalai és feltűnő színe miatt markáns sziklakert alapanyag. Pasztell színű, nem feltűnő növényekkel, pozsgásokkal ízléses remekművet készíthetsz velük.
  • Lilás-sárgás-zöldes tufákat, azaz gázbuborékos köveket is találhatsz, mely inkább kötött, jellegtelen színű növények között érvényesül.
  • A réteges palás kőzettömbökkel vadnyugati hangulatot idézhetsz a kertedben, és naná, hogy kaktuszokat ültess közéjük.
  • Használhatsz egynemű folyami kavicsot is. Kis kövekből akkor szép a sziklakert, ha sok van belőlük, és vastag érzetet adnak.

Talaj

Mire tedd a kiválasztott köveket? A sziklakert számára jó táptalaj szükséges. Ha nem áll rendelkezésre jó minőségű föld a kertedben, akkor érdemes 20-30 cm vastagságban tápanyagban gazdag földdel feltölteni a sziklakert helyét. Ebben a rétegben helyezd majd el a köveket és a növényeket.

Karsztvidék, vagy röghegység? Melyik tájra szeretnél kilépni a házadból? Hogyan építsd meg a kiválasztott típust? Részletesen elmagyarázzuk. Kövess minket a Megkezdjük a tájképi sziklakert építését című részben!