Családi ház korszerűsítése 2. - A falak és a fűtés

A régi típusú családi házak valóságos energianyelő épületek.

Ha az előző részben tárgyalt elégtelenül szigetelő régi fa nyílászárókat cseréltük, vagy felújítottuk, illetve a padlásfödémet is leszigeteltük, akkor még mindig maradt 30% hő veszteségünk, ami a falazat, lábazat és az alap miatt keletkezik.

 

Hogyan tovább

 

  • A téglafal jó hőtartó, ám rossz hőszigetelő tulajdonságát 10 cm vastag polisztirol szigeteléssel lényegesen javíthatjuk. Ám ezt szakszerűtlenül kivitelezve több kárt okozunk, mint hasznot. A leggyakoribb hiba, hogy nem megfelelő vastagságú és minőségű az anyag, illetve hogy a lábazatot és a pincefödémet már nem borítják be, és alul fémprofillal rögzítik a lapokat, amivel hőhidat képeznek. Ezzel azt érik el, hogy bent a fal 1-1,5 méter magasságig hideg lesz, ami kellemetlen „húzó érzést” kelt, majd a penész is megjelenik. A szakember a szigetelést az alap körbeásásával, majd hőszigetelésével kezdi, és hőhíd megszakítókat épít a lábazatra, erkélyre, teraszra is! Ez persze többletköltséggel jár, de csak így biztosítható a szigetelő rendszer teljes sikere. A falakat 1,5-2 millió Ft-ért, a lábazatot külön 1 millió Forintért szigetelhetjük le, a megtérülési idő több mint 20 év. Azonban mégis megéri az energia-, idő- és pénz befektetést, mert amíg megtérül addig is élvezhetjük otthonunk kellemes melegét.

 

  • A fűtésrendszer ugyan nem a hő elvesztéséért, de annak előállításáért felel, így ennek korszerűsítése is fontos feladat lehet. Az egyik legoptimálisabb lehetőség a kondenzációs gázkazán beépítése. Ez egy magas hatásfokú gázkazán füstgázban lévő vízgőzt lecsapatja, így az égéstermék hőjét is tudja hasznosítani. Ezt a típusú kazánt akkor lehet beépíteni, ha a tüzelőanyag hidrogénben gazdag (például ha földgázzal tüzelünk), mert az az égés folyamán vízgőzzé alakul át. A visszatérő fűtővíz hőmérséklete alacsony, 40-50 °C.

 

Elavult gázkazánunkat tehát kondenzációs kazánra cserélhetjük, és padlófűtést is üzemeltethetünk vele. Ez a kazán takarékos, hiszen égéstermék, és égéshő alig távozik a szabadba. Költség szempontjából a jobb kondenzációs kazánok ára 350 000 Ft-nál kezdődik, és kb. 3 év alatt térül meg.

 

Az édes otthon melegét természetesen a családi harmónia adja, amit nem lehet pénzen megvenni, de életkörülményeink javítása, azaz egy kellemes, komfortos meleg otthon nagyban hozzájárul családunk közérzetének javításához.

Szakemberek a témában