Dobd fel a fák körüli részt ezekkel az egyszerű DIY módszerekkel!

Beköltöztetek a házba, a kert is alakul, de olyan befejezetlennek tűnik az összkép? Vagy már régóta szépítgeted a kerted, mégis olyan unalmasan fest az udvar közepén álló fa? Itt az ideje, hogy eldöntsd, mihez szeretnél kezdeni a fák körüli résszel: ágyásokat alakítasz ki, vagy padokkal öleled körbe, talán egy kis pihenőteraszt készítesz? Jó hírünk van, mindegyikben segítségedre leszünk inspirációval és hasznos tanácsokkal!

  1. Amennyiben nincs kedved barkácsolni, ám annál szívesebben kertészkedsz, a legegyszerűbb módja az optikai tuningnak, ha tetszőleges formájú ágyásokat alakítasz ki és olyan árnyéktűrő virágokkal ülteted tele, mint pl. az árnyliliom, különféle páfrányok, hortenzia, díszcsalán, vagy a rododendron. Ha elkészítetted az ágyást, terítsd le a geotextíliát, tedd be az ágyásszegélyt, töltsd fel földdel, ültesd be a növényeket és tetejére szórj mulcsréteget. Ez utóbbi segíti a gyomok elleni védekezést és a nedvességet is jól fogja tartani.
  2. Az előbbi megoldásra még egy további variáció, ha terméskövekkel, térkövekkel alakítod ki az ágyások szegélyét, falát és egynyári virágokkal ülteted be. Ha van rá lehetőséged vezetess be ide is egy öntözőrendszerbeli kiállást, ezért nemcsak a virágok, de a fa is hálás lesz és így megúszhatod a mindennapi locsolgatást.
  3. Aki nem riad vissza egy kis barkácsolástól, készíthet a fa törzse köré egy padszerű ülőkét, amely akár egy modern, letisztult hangulatú-, akár egy rusztikus, vidéki kertben nagyon jól mutathat. Célszerű hőkezelt faanyagot használni, amelyet kültérre szánt olajjal vagy páccal kell zárni, vagy akár a megfelelő festékkel színessé varázsolni. A fa körüli pad készülhet támlával vagy támla nélküli változatban is.
  4. Nagyobb horderejű munka összerakni egy fából készült teraszt, mégis, a befektetett energia bőségesen megtérül. Kisebb méretű terasz jó helyszínt biztosít, ha hűvösben van kedvünk pihenni, olvasgatni, nagyobb méret esetén elférnek a kerti székek, vagy a gyerekek kinti játszósarka is. A fa lombkoronája kellemes klímát fog biztosítani az alatta tartózkodóknak.