Dübörög a lakáspiac- és ez még csak a kezdet

Nemrégiben e témában írt cikkünkben bemutattuk a csok körül történt változásokat. Az új jogszabályok még inkább megnyitják a lehetőséget, és az igényeket is a Családi Otthonteremtési Kedvezmény iránt. A lakáspiac forgalma országos szinten az elmúlt év ugyanezen időszakához képest majdnem duplájára rúg, de Dömötör Csaba államtitkár előrejelzése szerint ez 1-2 év múlva csak nőni fog.

Kismillió építési projekt

A lakáspiac virágkorának néz elébe ma Magyarországon. Rengeteg lehetőség kínálkozik az új lakást vásárolni szándékozók számára, versengenek a vásárlókért a tervező, kivitelező irodák. Tavaly 5500 építési engedélyt adtak ki, idén 13 ezernél is többet!

A 10+10 milliós állami támogatás ugyanakkor többnyire csak vidéki nagyvárosokban elegendő egy, a szabályozás szerint minimum 60 négyzetméteres új lakás megvételéhez.

CSOK feltételek 2016. Szeptember 6-tól

  • Használatba vétel előtt a még csak terveken szereplő ingatlanra is megkapható a CSOK.
  • Osztatlan közös tulajdonban lévő telekre épülő ingatlanra is jár: ha a bank megadja a jogosultságot a támogatás folyósítására, akkor sem kell az ingatlant társasházzá alakítani, megosztási megállapodás is elég. Így a család akadály nélkül megkaphatja az összeget már az építkezés alatt.
  • Szolgálati lakásban élők is kaphatnak CSOK-ot, akikre az ott tartózkodási kötelezettség a szolgálati idő lejártáig nem vonatkozik.
  • Építőközösségek is igényelhetik a Kedvezményt.
  • Eddig 24, mostantól 12 hetes korától lehet meglévő gyermeknek tekinteni a magzatot CSOK igénylés szempontjából.
  • Nem számít, hogy felsőoktatásban tanul-e még a gyermek, ha 25 évnél fiatalabb, a támogatási feltételnek megfelel.
  • Ha a gyermek mindkét szülőjét elveszítette, és minimum egy éve gyámság alatt áll, érte is igényelni lehet az Otthonteremtési Kedvezményt.
  • Az igénylő elhalálozásakor egyenesági rokona, házastársa, élettársa örökölheti a CSOK-os ingatlant, a tartozás visszafizetése nélkül.

A fenti változásokról Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót 2016. szeptember 6-án.