Edzősarkot a gyerekszobába

A gyerekek meg nem szűnő mozgásigényét a heteken belül beköszöntő sáros időszakban is ki kell elégíteni. Ha ez naponta sikerül, akkor már sokat tettél a tanulmányi előmenetelükért, sőt, egyenesen a családi összhangért is.

Milyen egy jó gyerekszobai edzősarok?

A gyerekek szeretnek mászni, függeszkedni, fenéken szánkázni, himbálódzni. A jó edzősarok ezeket mind képes biztosítani. Tehát először is kompakt: több lehetőséget tartogat kis területen. Galériánkban láthatod, hogy mennyi mindent:

  • bordásfal – nyújtózáshoz, húzódzkodáshoz, mászáshoz

  • függeszkedő rúd – a gyerkőc inkább ezen lógjon, mint a suliból

  • mászókötél – a tornaórai ötösért

  • gyűrű, amely hintaként is szolgál

  • kötél létra a kaland kedvéért

  • csúszda kiegészítő – egy lakkozott deszka az élmény fokozásáért

Kész játszóteret kaphatsz 1-2 négyzetméteren. Lehet natúr, vagy színes, lehet célirányosan „edzős”, vagy játszóteres. A mozgás – vagy egy kis tombolás – lehetősége bármikor adott.

Variációk a tornasarokhoz

Mivel variálhatod a tornázó sarkot, ha esetleg kinőtte, megunta a kis örökmozgó valamelyik elemét? Hadd jegyezzük meg, a gyűrű nem éppen a legkisebbeknek való, de egy fészekhinta nagyon jó kezdés lehet az ovis korosztály számára.

5 éves kortól már falmászó kapaszkodókat is szerelhetsz a falra. A sportpszichológus szerint a falmászás nemcsak a gerinctartó izmok és az egészséges lábboltozat fejlődését segíti, hanem a kombinációs készséget is fejleszti.

Idővel zsákhintával, vagy gömbhintával is kombinálhatod a tornasarkot. Ha emeletes ágyon alszanak a gyerekek, akkor egy függeszkedő létrán útvonalat is építhetsz a felső ágy felé. Egy energiabomba számára nem is kell izgalmasabb kihívás, mint egy képzeletbeli folyó fölött elérni a fészket. :-)

A szoba-kalandpark ajándéknak is telitalálat, szerinted? Egy őszi szülinapos idén nagyon szerencsés lehet, ha szülőként most inspirációt nyertél...