Ezt nézd meg, mivel mostak régen

Egy kis lazítás, némi csodálkozással egybekötve következik most: elképesztő, milyen mosóeszközök voltak a mai csúcs szuper, modern mosógépek elődei! Szerintünk sokkal jobban fogod értékelni a ma induló mosógép csereprogramot is, ha megnézed ezeket a fotókat a mosógép old timerekről! :-)

Fa hordók mechanikus ruhaforgatóval

Még elképesztőbb, hogy a vízben történő ruhaforgatás ötlete már a kezdet kezdetén annyira zseniális volt, hogy ma sem tudtak kitalálni semmilyen más mechanizmust helyette! És épp ez a vicces az egészben, hogy amikor a képeket nézegeted, azonnal látod, hogy ezek mosógépek, csak rendkívül régi, megaszalódott kiadásban.

A fa dézsa mindig is alkalmas volt folyadékok tárolására. Évezredek óta ebben tartják a bort, ebben fürdenek. Innen már csak egy ugrás a sugár, hogy mossanak is benne, méghozzá kézi ruhaforgató szerkezet beépítésével. A mosógép a mosókonyhában lakott.

Csak egy közbeszúrt gondolat: Nem furcsa, hogy rengeteg energiát fektetünk a kényelmesebb megoldás elérésébe? Kissé paradox, de végül mindig megéri...

Lábon álló vasdézsák

A fahordók után vasból kezdték készíteni a mosógépeket. Csudajópofa kis R2D2-kat kezdtek építeni a mérnökök, hogy a háziasszonyok életét könnyebbé tegyék. Ezek a lábon álló kis legömbölyített szerkezetek igazi formatervezett luxus berendezésnek számítottak, és mivel csöpögés nélkül, megbízhatóan működtek, bevihették az újfajta mosógépeket a lakótérbe, a konyhába is.

Elektromos forradalom

Az elektromos áram feltalálása jelentette az igazi forradalmat a görnyedő asszonynép számára. A ruhaforgatás eleinte még nem került a víztartályba, de legalább már kézi erő alkalmazása nélkül működött. Aztán végül csak bekerült, és az akkori standard helyére, a fürdőszobába költözött a mosógép.

Most figyelj!

Észrevetted? Mára a mosógép visszakerült az eredeti helyére. Nézd csak az útját: mosókonyha - konyha – fürdőszoba – (amerikai) konyha – mosókonyha. A történelem ismétli önmagát... :-)