Felújító lexikon kis konyhákhoz 1. A stílus

Minél kisebb lakásról, terekről van szó, annál letisztultabb, „minimalistább” berendezés kap létjogosultságot. Minél kisebb a rendelkezésre álló hely ugyanis, annál kevesebb plusz elem, kiegészítő, dekoráció fér el. A nagy terek ugyanakkor túl steril hatásúak a szükségesnél több berendezési és dekorációselem nélkül. Lássunk egy kis helyzettanulmányt, hogy hogyan döntsünk stílus dolgában. Hiszen az első döntés konyhánk felújítása során a stílus meghatározása.

Kis terekben első a funkció
Nagy konyhákban megengedhetünk magunknak egy romantikus, vidéki stílust, ahol a bohém „rumli”, a kívül tárolt konyhai eszközök és edények még bájosak is. Ajánljuk, hogy a kis konyhák stílusa igazodjon a lakás helyiségeinek stílusához is, hacsak nem a konyha felújításával kezdjük el az egész lakás modernizálását.

Kis konyhák bútora
Kis konyhákban törekedni kell a kizárólagosan funkcionális stílusú konyhabútorra, az egyenes síkokra, a kevés színárnyalatra és világos tónusokra. Ha csak lehet, mindent zárt szekrényben tartsunk, és csak pár konyhai eszközt, edényt mutassunk meg, amikkel megadjuk a helyiség hangulatát. Ehhez persze folyamatosan rendet és tisztaságot kell tartanunk, de egy kis konyhában ez nem túl megerőltető...

A kis konyhában bátran használhatunk sok fehér színt, hogy optikailag tágítsuk a teret, de szép hatást kapunk világos, texturált konyhabútor frontokkal is, mint például a kőris, vagy az egyenletes textilmintás dekorlapok.

Kis konyhákban viszonylag kevés mozgásterünk van főzés közben, azonban ez nem hátrány, sőt, előny is lehet, de csak abban az esetben, ha a funkciók helyes sorrendben és elrendezésben állnak. Ha a háromszöget alkotó előkészítés – főzés – mosogatás trió pár lépéssel elérhető, kellemes és kényelmes lesz a konyhai munka.

A világítás és a falfelület megválasztásával folytatjuk kis konyhánk felújítási lexikonját. Tartson velünk!