Híres építészek: Képzelt riport a Napkirállyal

A Designlakás képzeletbeli riportot készített a XIV. Lajos Napkirállyal. A helyszín a Versailles-i kastély, azon belül is a híres és gigantikus Galérie des Glaces. XIV. Lajost a fantasztikus Tükörterem kulisszatitkairól faggattuk!

Designlakás: Kedves Louis, igaz-e, hogy a világ leglenyűgözőbb tükör kompozícióját láthatjuk itt, a Versailles-i kastély Tükörtermében?

Napkirály: Igen, 1678-ban készült el, és a modern világ utazó építészei azóta is a csodájára járnak. Ámulnak a legmodernebb technika láttán.

DL: Manapság mennyien látogatják?

Louis: Évente 3 millió turista fordul meg a kastélyomban, akiket rendkívül elbűvöl a szépséges Tükörtermem.

DL: Nem csoda... Milyen apropóból épült a Versailles-i kastély?

Napkirály: 1678-ban a francia–holland háború után elhatároztam, hogy királyi udvaromat a Louvre-ból Versailles-ba helyezem át. Ez óriási logisztikai kihívást jelentett számunkra, mivel a kastély akkor még nem volt alkalmas arra, hogy az egész udvar odaköltözzön. A kivitelezéssel Jules Hardouin-Mansart-t bíztam meg, aki harminc éven keresztül vezette az építkezést sokszor több, mint harmincezer ember munkáját irányítva! Jules első lépésként lezárta a kerti homlokzatot, és a teraszt a Tükörgalériával váltotta fel.

DL: Mennyi tükröt használtak fel az építészek a teremhez?

Napkirály: Jules erre pontosabban tudna válaszolni, mint én, de az építkezés alatt sokat beszélgettünk a részletekről. Büszkén mondhatom, hogy a terem belső falán tizenhét tükörlapokkal borított boltív tükrözi vissza a vele szemben álló tizenhét szintén boltíves ablakot, amelyek a kastély-kertre néznek. Minden ív 21 tükröt foglal magában, így összesen 357 tükör csillámlik egyszerre a gyönyörű Tükörteremben!

DL: Fantasztikus...!

Napkirály: Köszönöm... Az Önök korában minden követ megmozgatnak a művészek, hogy visszaállítsák a korabeli állapotot. Láttam is egy videót a Tükörterem restaurációjáról.

DL: Köszönöm az interjút a Designlakás Olvasóinak nevében is. Valami azonban csak nem hagy nyugodni: egy ekkora beruházás esetében ez a fontossági sorrend elég megdöbbentő! Szerintem az Olvasók is kíváncsiak: miért épp a Tükörterem volt a legsürgősebb az építkezés során?

Napkirály: Nos, ezt én kértem Jules-től... A különleges kertek iránti szenvedélyem csillapíthatatlan volt egész életemben! Csodás kertemet télen-nyáron egy komfortos teremből akartam szemlélni. A tükröknek köszönhetően akkor is láthatom, ha épp a kertnek háttal állok. Ez a híres galérie des glaces lényege!

A cikk történelmi információkon alapult. Tégy egy virtuális sétát a Tükörteremben!