Hogyan fess hamis betonfalat?

Neked is tetszik a merész loft stílus? Loft lakásnak az elhagyatott gyárépületekből kialakított gigantikus egyterű lakásokat hívták eredetileg. A loft egyik fő ismertető jegye a natúr betonfal. Ezt a rideg, kezeletlen hatást egy ügyes trükkel most a saját szobádban is elérheted, ha követed az itt bemutatott, egyszerű lépéseket. Ma tehát hamis betonfalat festhetsz velünk. Egyelőre egy fallal kezdünk, méghozzá a hálószoba ágy mögötti falát „betonosítjuk”. A művelet nagy előnye, hogy a falat nem kell előkészíteni, rögtön neki lehet esni.

Kivétel persze, ha még tapéta van rajta. Ebben az esetben egyszerűen permetezd le vízzel a tapétás falat, és várj, amíg átnedvesedik. Ezután könnyedén lehánthatod a papírt falról, és száradás után már kezdheted is a fal beton hatású festését.

Hamis betonfal festése

Bár tulajdonképpen nem teljesen festésről van szó. A színeket ugyanis glett anyagba fogod keverni. A betonos hatás érdekében tehát pasztát kell készítened, és nem is ecsettel, vagy festőhengerrel fogsz dolgozni. Elő a spakli készlettel, hiszen többféle méretű simítólapátra lesz szükséged.

A vérbeli betonfal foltos, ugye? Neked is erre a random, foltos hatásra kell törekedned. A másik legjobb az egész műveletben emiatt az, hogy nemcsak a fal előkészítését, de a tervezés lépését is nyugodtan átugorhatod. :-)

A hamis betonfal foltjaihoz egyetlen tubus szürke színezőfestéket vásárolj. Ebből a színből fogsz különböző mennyiségeket adagolni mindjárt a glett pasztához. Egy átlagos méretű hálószoba falra körülbelül 10 kiló glettel számolj.

Lépések

1. Ha minden bútort jó másfél méternyire elhúztál a faltól, és leragasztottad a festőszalagot , illetve a takarófóliát, akkor...

2. Keverd ki egy vödörben a glett pasztát. A csomómentes massza jó sűrű legyen, olyannyira, hogy ne essen le a spakliról akkor sem, ha 90 fokban oldalra fordítod. Így fogsz ugyanis dolgozni vele. A falon, és nem a padlón. :-)

3. Oszd a glett pasztát három részre, három különböző vödörbe.

4. Most ugrik a majom a glettbe: jön a színezés. Háromféle szürkét keverünk: kb. 1 teáskanálnyi festék hozzáadásával világos szürkét, kétszer annyival egy árnyalattal sötétebbet, és háromszor annyival a legsötétebb mélységű árnyalatot. Túl sötét a harmadik se legyen, de érzékelhető különbségekre kell törekedni.

5. A színes glett anyag készen áll a felvitelre, amit szintén legalább háromféle méretű simítólapáttal viszünk fel a falra. Az a legjobb, ha egyáltalán nem tervezel előre. Egy kis segítséget mégis hadd adjunk: kezdd a legsötétebb szürke pasztával, ez lesz az alapszín. Nagy foltokban, a legszélesebb lapáttal húzd rá a falra, de csak nagyjából, hogy ne legyen egybefüggő a színréteg.
A következő réteg a közepesen sötét árnyalat legyen, ezzel a nagyobb hézagokat töltsd ki, de ne tökéletesen. Használj közepes szélességű simítólapátot.
A legvilágosabbat a legkisebb lapáttal simítsd a hézagok közé, így tölts ki minden hiányzó foltot a falon. Amíg a glett paszta el nem fogy, játszadozhatsz a foltokkal, a spakli méretekkel, korrigálhatod a végeredményt.

6. 24 órán át hadd száradjon érintetlenül az új, vagány hamis beton falad, ezután visszaállíthatod a szoba rendjét.

7. Dekorációs tippünk: Egy könyvespolccal, egy színes festménnyel szépen kiemelheted a beton hatást.

Ha neked is tetszik a loftos betonfal, most már nincs akadálya, hogy Te is elkészítsd, hiszen láthatod, milyen egyszerű. Na, belevágsz?