Hogyan készítsek szép lakberendezési fotókat?

Egy szépen sikerült nappali, egy csillogóan friss fürdőszoba, vagy bűbájosan festői hálószoba a kamera lencséjére kívánkozik. Ha nálatok is van egy igazán jól sikerült helyiség, és szeretnél róla gyönyörű, magazinba illő fotókat készíteni, nem biztos, hogy azonnal fotóst kell hívnod. Tanácsainkkal Te is kipróbálhatod magad a lakberendezési fotózás háza táján. A legszebb képeidet várjuk a Designlakás facebook oldalára is szeretettel, mutasd meg mindenkinek a remekművedet!

Készíts lakberendezési magazinba illő beltéri fotókat

1.Először is fontos a makulátlan tisztaság és rend a térben, hogy pedáns látványt kapj a képeken is. A lakberendezési magazinfotók alanyai olyanok, mintha senki nem lakna bennük. A fotózott terek nem lakótérnek, hanem műalkotásnak, enteriőr kompozíciónak minősülnek. Ne legyen személyes nyoma annak, hogy a helyiség emberekhez tartozik. Ez furcsán és idegenül hangzik, de csak így lesz minőségi a lakberendezési fotód.

2.Ha a pedantéria rendben, akkor következhet a próbálkozás. Először még ne fotózz, csak járkálj a térben géppel a kézben, és láss! (Ez egy dalszöveg is lehetne, vagy nem?:-)) Keresd meg a legtökéletesebb nézőpontokat, ahonnan a legelőnyösebb fotókat tudod majd készíteni.

3.Próbafotók. Először is fontos, hogy ne használj vakut. Csak profi, lepedős derítéssel lehet a vakut a fotó előnyére használni. Te inkább válaszd ki azt a napszakot, amikor a tér a legszebb színeiben pompázik. Ez lehet a kora reggel, vagy a délután is. Ha közvetlenül sosem süt be a nap, akkor választhatod a déli órákat is. Nagyon egyedi, hogy mikor készülnek nálatok a legoptimálisabb felvételek. Ki kell tapasztalnod. Készíts minden fényviszony közepette pár képet, és ezek a képek majd megmutatják, hogy mikor fogj hozzá élesben a lakberendezési fotózáshoz. Egy szabály azonban mindenképp van: minél több a természetes fény, annál szebb képeket sikerül készítened. Nem kizárt azonban, hogy bizonyos szögekből más és más napszak a legmegfelelőbb.

4.Ha találsz egy látószöget, ami megihlet, kapd elő a gépet, és lőj! Mindig egyszerre többet is, hogy tudj majd miből válogatni. Minden fotónak legyen egy fő témája, amit körülbelül középre helyezz el. Azért csak körülbelül, mert a helyzete függ a körülötte lévő berendezéstől is. Nem szép, ha valami csak kicsit lóg a képbe, vagy csak egy kicsi hiányzik a széléből.

5.Ha kell, bátran állj az ágyra, vagy az asztalra egy csodás látószög kedvéért. Ha kell, feküdj a padlóra, légy szabad. Ne a testhelyzetedre, hanem a látványra koncentrálj, így semmi sem akadályoz majd, hogy megszülessenek azok a képek, amikről eddig azt hitted, hogy ilyet „nem is tud” a tér.

6.Próbálgasd a kamera beállításokat. Nálunk volt már olyan, hogy a „sport” beállítással kevertük ki a legélénkebb színeket egy beltérben.

A fotózás a világon az egyik legpihentetőbb és leginspirálóbb szórakozás egyben. Ezért is kedveljük eme nemes tevékenységet ilyen rengetegen. Csak vágj bele bátran, és élvezd, ahogy fejlődsz! Várjuk a legszebb képeidet!