Hogyan rakjam le a térkövet? - Különböző alakú térkövek

Míg az előző részben az egyforma téglalap alakú térkövek lerakási mintáit tanulmányoztuk, ma a különböző alakú kövek kombinációit ismerjük meg. Alapelv itt a kreativitás, és a jó geometriai érzék. A különböző tömb alakzatok ugyanis egészen bonyolult logaritmusok szerint is követhetik egymást... :-)

Kétféle alakzat: téglalap és négyzet

Már a téglalap és a négyzet kombinációjával is látványos térkő járdát alkothatunk. Egyszerű soros, vagy tömbös mintával is szép eredményeket érünk el. Ilyen lehet például a futósorba rakott (lásd az előző részt: Hogyan rakjam le a térkövet? - Egyforma téglalapok c.)  téglalapok közé helyezett négyzetek eltolásával keletkező mintázatok. Az első ábra szerint egy, vagy két négyzetet is tehetünk a téglalapok közé. Sőt, két soronként tehetjük, majd kihagyhatjuk a négyzeteket, mindezt eltolt sorokkal. Egy érdekes lerakási minta szerint az előző részben ismertetett csúsztatott parketta mintában megismert kötés négyzetekkel készült változatát is alkalmazhatjuk.

Háromféle alakzat: négyzet kis és nagy téglalapokkal

Ennek a geometriai agytornának a lényege, hogy megértsük, felezésekről van szó. A nagy téglalapot keresztben megfelezve négyzetet kapunk, majd a négyzetet is megfelezve kis téglalapot kapunk. Így mind kompatibilisek egymással. És éppen e tökéletes illeszthetőség miatt igazán bonyolult mintázatokat is alkothatunk. Az alapelv: a mintatömbök is legyenek kompatibilisek egymással. Azaz kell találnunk egy olyan kombinációt, amit bármennyiszer ismételgethetünk egymás után a járdaépítés során.

Ha ebbe nem akarunk belemenni, akkor éppen elég az is - ugyanakkor nélkülözhetetlen -, hogy ismerjük az elemek egymáshoz viszonyított arányait. A fotókon látható, hogy olyan téglalapok is lehetnek a csomagban, amik nem két darab, hanem csak egy és fél négyzetet tesznek ki. Ha szépet szeretnénk alkotni, kérjük ki hozzáértő szakember tanácsát. Hiszen ezen a szinten már nem pusztán monoton téglapakolásról van szó, hanem a szaktudás szükségességéről is.

A térkövek színeinek és anyagában megjelenő mintázatainak elemzésébe nem érdemes bele sem kezdeni a végtelen sokféleségük miatt, azonban annyit muszáj megemlítenünk, hogy a térkövek vastagsága létkérdés. 4 cm vastag térkő elég járda gyanánt, kocsibeállónak viszont mindenképp 6 cm vastagságút válasszunk, mert a vékonyabbak idővel eltöredeznek az autó súlya alatt.

Gyönyörködtető térkövet kívánunk mindenkinek!