Hogyan stencilezz otthon?

A stencil egy áttört sablon, amit minták festésére használhatsz. Stencilként egészen szokatlan eszközöket is választhatsz, amik festékszóróval lefújva izgalmas nyomot hagynak a falon, bútorokon. Az első páciensünk egy csipke mintás komód lesz. Ha van egy hasonló, küllemében már megunt bútordarabod, a stencilezéssel egyszerűen, mégis látványosan feldobhatod.

Csipke mintás komód stencilezése

Az említett szokatlan stencil egy darabokra vágott csipkefüggöny lesz. Hogy milyen jól lehet alkalmazni a csipkefüggönyt stencilként, arra a cikk galériájában lapozgatható fotók az élő példák. Itt van mindjárt egy szép formájú, de már unalmas komód. Csak ki kell húznod a fiókjait, szabad levegőre vinni, és megadni neki az alapszínt. Száradás után terítsd rá a csipkefüggönyt. Érdemes szigetelő szalaggal rögzíteni a lelógó sarkait, hogy nehogy száradás előtt elmozduljon.

A függöny stencilt ezután a kívánt színnel fújd át. A fehér minta csipketerítőként kinézni, de rád van bízva, hogy milyen színt ítélsz a leginkább odavalónak. Világos alapszínre jöhet például sötétkék, fehérre rózsaszín, és persze fordítva. Bézsre pedig a szokásos barna, vagy fekete. A tér színeitől és hangulatától függ a színválasztás. Ez nem azt jelenti, hogy a felfrissített csipke mintás bútordarab olvadjon bele a környezetébe! Inkább ugorjon ki, de mégis tökéletesen beleillőnek hasson.

A visszafogottabb minták kedvelői számára kaphatók virágmintás, egyszerűbb sablonok is. Ha neked is jobban tetszik az enyhébb változat, akkor világos pasztell színűre fesd a komódot, és csak egy árnyalatnyival sötétebbre a mintákat ugyanabból a színből. Szép lehet a fotón látható levendula szín, vagy a szürkés kék.

Különböző átmérőjű, tökéletesen szabályos köröket is vághatsz ki papírból, és egy szín egyre sötétebb árnyalataival színezheted be őket a bútorok felületén. Kipróbálod a stencilezést?