Így készíts hajmeresztő betonvirág dekorációt

A virág élettel teli, napfényben fejlődő, színes növény. A beton rideg, halott, szürke anyag. A kettő ötvözete pedig egy igazán hajmeresztő, bizarr jelenség. Dekorációs értéke kimagaslóan különleges. A betonvirágnak most több változatát is bemutatjuk, válaszd ki, melyiktől álljon égnek a haja, aki belép hozzád...

DIY betonvirág készítése

A betonvirágok igazából egy cseles technikával készülnek. Miért cseles? Mert úgy néznek ki, mintha betonszobrok lennének. Ezalatt azt értjük, hogy tömör betonként mutatnak. Egy profi szobrász művészi alkotásának gondolhatjuk első ránézésre, de még másodikra is. Pedig a művész Te magad leszel, méghozzá a természettel karöltve. A kert adja a virágot, Te adod a betont. Ebből a kis együttműködésből csodaszép, és maradandó DIY dekoráció készül egy pofonegyszerű és gyors technikával, pont ahogy szeretjük.

A betonvirágokhoz először a megfelelő alanyokat, azaz a virágokat kell megtalálni. Ne kombináld túl, a betonos virág ugyanolyan formájú lesz, mint anno beton nélküli állapotában.

A lehető legtartósabb eredmény érdekében az élő, azaz vágott virág helyett inkább használj művirágot. A művirágok ráadásul a folyékony betont is jobban megkötik a textilszálak között. Ezzel már el is árultuk a második összetevőt.

A folyékony hobbi beton, vagy akár egy kis maradék az építkezésről kiválóan megfelel a betonvirág készítéséhez. A lényeg a keverési arány. A beton palacsinta tésztához hasonló, közepesen híg állagú legyen. A sziruposan folyékony halmazállapot azért fontos, hogy a virág szirmai közé minél mélyebbre folyjon a beton, és mindenhol tökéletesen befedje a virág összes felületét. Túl sűrűre pedig éppen az ellenkező okok miatt nem érdemes keverni. A masszaszerű anyag nem egyenletesen fog fedni és csúnya lesz a végeredmény. Ráadásul még nehézzé is teszi a virágfejeket, ami a szár azonnali eltöréséhez vezet.

A virágokat tehát lassan, pamacsoló mozdulatokkal mártsd a közepesen hígra kevert betonfürdőbe. Miután meggyőződtél róla, hogy minden zugba elért a beton, jobbra-balra csavaró mozdulatokkal emeld ki a virágot, csepegtesd le alaposan, és állítsd vázába.

Ne törekedj arra, hogy azonnal fedjen. Pár perc elteltével ismételd meg, és ha kell, még néhányszor mártsd be. Mennyiszer? Amíg úgy nem látod, hogy több rétegre már nincs szükség ahhoz, hogy meggyőző tömör betonvirág hatást mutasson.

Lakkozás helyett

A DIY készítési módszer egyébként kiválóan alkalmas egy fontos virág, akár virágcsokor hosszú távú konzerválásához. Ha kaptál egy szép szál rózsát, vagy gerberát, akkor nem kell tőle megválnod, ha elhervad. A lakkozás helyett a betonba öntés sokkal innovatívabb, és ami a fő, tartósabb megoldás.