Így készíts pillangó etetőt

Hát nem csodálatos lenne pillangó repdesésre ébredni? :-) Oké, a pillangók nyilván nem a hangjukkal, hanem bájos látványukkal ékesíthetik mától kezdve a kertedet, és nem is egy-két példányról van szó, egy egész csokornyi színes pillangó örvendeztetheti meg a családod, ha elkészíted a most következő csináld magad pillangó-etetőt házilag.

Miért etessek pillangókat?
Kérdezheted. A pillangók tömeges jelenléte nem pusztán látványt és szórakozást kínál. Ezek a csodaszép és ártalmatlan állatkák segítenek a növények beporzásában, ami jótékony hatást gyakorol az egész kertedre. Vagyis valójában haszonállatként is tarthatod őket, ha etetőt készítesz nekik, feltálalva kedvenc csemegéjüket.

Mit esznek a pillangók?
A pillangókat nem önmagában az étel vonzza. Az élénk virágszíneket is kimondottan kedvelik. Egyszerre csalogatja őket a nektár és virágszirom. A gyümölcsök levét is szívesen iszogatják, mert az édes, természetes növénynedvek éltetik őket.

De honnan szedjek virágnektárt?
Ezt a kérdést a nektárhoz hasonló cukoroldattal válaszolhatjuk meg. A cukros víz a virágszirmok között mágnesként vonzza a pillangókat. Az édes ital elkészítése folyamán lényeges, hogy tiszta cukros oldatot kapj. A vízben oldott gumicukor például mérgezi a pillangókat, de a kristálycukor, mokkacukor, nádcukor, nyírfacukor, szőlőcukor, gyümölcscukor kiváló táplálék lesz a repkedő csodák számára.

Az ajánlott hígítási arány a következő: 10 rész víz + 1 rész cukor

Forralt vízzel dolgozz, hogy könnyebb legyen megemészteniük az oldatot. Amikor még langyos a víz, keverd el benne a cukrot, így hamarabb kész a pillangó étel. A kihűlt oldatot sokféleképpen tálalhatod a kertben. Most következnek a pillangó etetők készítésének ötletei.

Hogyan készítsek pillangó etetőt?
A pillangóknak az is jó, ha egy kis kör alakú szivacsból szívogathatják ki a műnektárt. A „lepkekaja” környékét élénk színű selyemvirágokkal díszítsd, hogy könnyebben odataláljanak. A napfényt kedvelik, így ne árnyékos helyre tedd az etetőt.

  • A kert egy napfényes területén akassz ki egy színes tányért. A közepére helyezd el a lehetőleg sárga, kör alakú szivacsot cukros vízzel átitatva. A függesztéket lásd el gazdagon mű virágszirmokkal
  • Gyümölcsökkel is etetheted a pillangókat, bár valójában azok levét szívják ki a rostok közül. Bármely édes gyümölcs leve tökéletes. Nyársra tűzve, tálkára összevagdosva kiváló csemege lesz számukra.
  • Befőttes üveget is használhatsz, amiben több cukros víz fél el. Pici lyukat ejts a kupakon, és préselj át rajta egy kis darab szivacsot, majd fejjel lefelé lógasd egy napos helyen. A kiszivárgó nedű telitalálat lesz a pillangók számára.