Így neveld a bonsai-odat 2. Honnan szerezzek alapnövényt?

Bonsai alapanyaghoz többféle forrásból juthatunk. Mihelyst megismered ezeket, lehetséges, hogy rájössz, a kertben pont van is egy-két alkalmas egyed a kezdéshez! Nézzük, hogyan találj bonsainak valót!

  1. A legegyszerűbben és leggyorsabban persze készen vásárlással juthatsz bonsaihoz, amelyet továbbra is bonsai módszerekkel kell gondoznod, így Te sem maradsz le az élményről. Azonban körültekintően válassz, mivel nem minden mini fa valódi bonsai!
  2. Faiskolákból, dísznövény kertészetekből kiváló alapnövényre tehetsz szert. Ennek előnye, hogy azonnal bonsai formára alakíthatod, és elég gazdaságos ahhoz, hogy ilyen csemetéken kísérletezz. Válassz formás, egészséges egyedeket, s ha egy-két csemetét szépen sikerül metszeni – drótozni, hamar sikerélményed lehet.
  3. Hulladékok hasznosításával ingyen is alapnövényhez juthatsz. Kertészetek feleslegessé vált, kidobásra szánt hajtása, tönkje kiváló növendék lehet, ha ügyesen gondozod. A legszerencsésebb, ha törpe növésű fajokra bukkansz.
  4. Vadon élő példányok felkutatása is megérheti a fáradságot, ha pár törpe fácskával térsz haza, amely kicsi maradt, mert sínylődött, mielőtt megmentetted. Hozzáértő gondozással, alapos formázással szép bonsai nevelhető belőlük.
  5. Magról is nevelhető bonsai. Ez a leghosszadalmasabb nevelési folyamat. A magok kicsírázása hónapokig is várathat magára, a metszés pedig talán csak évek múlva kezdhető. Ráadásul a fa életképessége sem garantált. További nehézség, hogy a magoncból nehéz, vagy talán nem is lehet az anyanövényre hasonlító formát kihozni.
  6. A dugványozás már egy sokkal megnyugtatóbb és gyorsabb bonsai képzési mód. A dugvány az eredetivel azonos tulajdonságokat hordoz, és ültetés után hat héttel már gyökeret hajt a növény. További fél év múlva pedig már egy hároméves magonc méreteit viseli. Fenyőfélék nehezen dugványozhatóak.
  7. Légbujtás. Gyors az eredmény, ráadásul egyszerre két bonsait kapunk egyetlen légbujtással. A körbefaragott ágat tőzeglabdában cserépbe helyezzük. A faragás helyén új gyökerek fejlődnek, melyet kettévágunk, és külön nevelünk tovább bonsai-já.
  8. Oltás során fiatalabb ágat rögzítünk az idősebb gyökeres törzsre. Az összeforrás nyomán az új növény az idősebbnek megfelelő fejlettségű lesz. Nagyfokú kézügyességet igényel, de éveket, évtizedeket spórolhatunk meg vele.

Amint megvannak a kezdő növényeid, el kell ültetned őket. De mibe és hogyan? Ezzel folytatjuk. Gyere velünk!