Infra panel a mennyezetre

Egy egyszerű, gipszkarton darabhoz hasonló lap a mennyezeten – és már kész is a tökéletes, gazdaságos fűtés.

Infrapanel kalkuláció

Miután tanulmányoztuk az infra fűtés előnyeit, és kiválasztottuk a számunkra legideálisabb fűtési formát a Fűtsünk napsugarakkal: az infra fűtésről című cikkünk segítségével, ideje rátérnünk az anyagiakra. Amennyiben a panelt választottuk: mekkora teljesítményű infrapanelekre lesz szükségünk, és hány darabbal számoljunk? Íme a képlet.

1.A számítás alapadata a helyiség légköbméterének száma: Alapterület szorozva belmagassággal

2.Az eredményt megszorozzuk harminccal: ez lesz Wattban a hőigény

3.A belmagasság fogja meghatározni az egyes panelek teljesítmény szükségletét: 3 méteres belmagasságnál 500 Wattos panelekre, 2,5 méteresnél 400 Wattosakra van szükség.

Egy 20 négyzetméteres, 3 méter magas szoba esetében: 20x3=60 és 60x30=1800. A helyiség hőigénye tehát 1800 Watt, vagyis 4 darab 500 Wattos panelt igényel ez a helyiség.

Infrapanel szerelése

Ha fel tudsz szerelni egy képet a falra, akkor az infrapanellel is játszva boldogulsz. S mivel az infrasugarak nem a levegőt melegítik, ezért nem kell tartani a forrófej – hideg láb effektustól, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a mennyezet alatt 6-8 fokkal is melegebb van. A mennyezeti infra fűtés esetében ez a különbség maximum 2 fok, ez is csak az átmelegedett tárgyak felszálló hője miatt keletkezik.

Elosztás

Az infrapanel tartozéka egy segédkeret, amit 4 csavarral a plafonhoz kell rögzíteni, majd a paneleket ezekre kell felakasztani. Az infrapaneleket a helyiség mennyezetén egyenletesen elosztva esztétikusan fogassuk fel. A maximális hatás érdekében a paneleket a tér legfrekventáltabb területei fölé érdemes szerelni, mint például íróasztal, étkezőasztal, ágy fölé.

Elektromos bekötés, szabályozás

Az infrapanel rövid háromeres kábellel rendelkezik (fázis, nulla és földelés). Az elektromos bekötést egy a készülék közelébe helyezett szerelődobozban kell elvégezni. Az infrafűtés vezérlése hőérzet alapján ki-be kapcsolással, vagy megfelelő teljesítményátvitelű hagyományos termosztáttal végezhető. Az infrapanel üzemelés alatt semmiféle felügyeletet és karbantartást nem igényel.

Szakemberek a témában