A kádbeépítés 8 tanulsága: 4-8. És jöhet a burkoló

Előző részünkben előkészítettük a fürdőszobát, és felfúrtuk a kád lábait. Most következik a hátsó, - és ha sarokban áll a kád, akkor oldalsó – fal előfalazása. Ezután helyére tesszük a kádat. A most következő tanulságokat is építsd be a kádbeépítés otthoni műveletébe. :-)

4. Alátámasztás Ytonggal

Nem a reklám kedvéért, de tudtunkkal csak ennek a gyártónak van megfelelő méretű falazóeleme a fürdőszobai kádbeépítéshez. 5x20x60 cm-es Ytong előfalazó lapokra van szükséged. A darabszámot a kádad kerületét 20-szal elosztva kapod meg. Plusz adj hozzá még vagy kettőt a biztonság kedvéért, hiszen mindig jó rátartani. Ha a másik falig fogod toldani a kád falazását, akkor még vagy 6-8 darab kelleni fog.

Perem! Hogyan hagyd ki pontosan és egyenletesen a kád peremének való rést a falnál az Ytong mögött? Hátul kezded az Ytong egymás mellé falazását csemperagasztóval. Az előfalazó Ytong lapok mögött egy 10 mm-es gipszkarton lap segítségével tudjátok megtartani a megfelelő távolságot a lehajló kádperem számára. Hát nem pofon egyszerű? Ez itt a kétemberes rész. Egyikőtök a falhoz szorítja a gipszkarton darabot, míg a másik vízmérték segítségével egymás mellé ragasztja a falazóelemeket.

5. A kád beállítása

Meg kell várni, amíg pár óra alatt eléggé megtapad a fal, és már nem mozog, ezután rá lehet kenni a tetejére a csemperagasztót. Jó vastagon, kb. 5 cm magasan, mint a jobb minőségű fagyit. Szintén kétemberes lépés egyrészt a kád súlya miatt, másrészt pedig a folyamatos vízszintezés figyelése érdekében. A kádat tehát emeljétek a helyére. A kádlábon áll egyelőre a kád, ezért most még lehet vízszintezni. A vízszintezésnek tökéletesnek kell lennie, hiszen a víz a kád széléről lefelé folyik, és fontos, hogy az a lefelé a későbbiekben a kád belsejének iránya legyen.

6. Láb beragasztása, kád aljának alátámasztása

A lábat a fürdőszoba padlójához kell rögzíteni. Azaz egyszerűen csak gombócokat pakolgatsz a csemperagasztóból körben a lábak tövéhez. Ha ezzel megvagy, Ytong darabokkal, vagy téglákkal támaszd alá a kád alját, és szintén ragaszd oda a támasztékot. Nem szabad felnyomni, ne feszüljön. Ez a támasz növeli a kád tartóerejét, és meghosszabbítja élettartamát.

7. Első fal berakása

Már csak a kád első, és szabadon álló oldalsó fala hiányzik. Itt kicsit bonyolultabb az Ytong elemek beillesztése, ugyanis egymáshoz is, és a kád pereme alá is egyszerre kell pászítani a lapokat. A vízszintezés itt a sík tökéletes megtartásáért felelős. Elkezded a falnál, és minden elemet beragasztózol a fal felőli oldalon, illetve alul és felül egyidejűleg. A perem alá emeled, majd oldalra nyomod az előző téglához. Az alsó ragasztóból sok le fog kenődni, de az a kicsi is elég lesz, ami rajta marad. A kibuggyanó, lecseppenő csemperagasztót vizes szivaccsal azonnal töröld le. A kádperem síkja kicsit kijjebb ugrik, és ez a különbség pont jól jön a csempe vastagsága miatt.

8. Toldás a falig

Ha kevés a hely a kád és a másik oldalfal között, készíts pakolópolcot a kád végéhez. Szintén 60 centis előfalazó Ytongot használj, csak keresztben állítva. Vágj le 5 cm-t a hosszukból, és fektess rájuk ugyanilyen lapokat. Ezeket is ragaszd a helyükre.

Ha mindennel végeztél, engedd tele a kádat vízzel, hogy beálljon és másnap már jöhet is a burkoló! Mire végez, letelik a ragasztó teljes kötési ideje is, és leengedheted a vizet. Utoljára távolítsd el a kád védőfóliáját, töröld tisztára a környezetét, és már élvezheted is kemény munkád jól megérdemelt jutalmát!