Kerttervező február 3. Mi való a talajodba?

Kerttervező február 3. Mi való a talajodba?

„Fagyot fúvó február” eddig nem igazán volt (2016 februárja eddig felér egy tavaszköszöntővel), azonban kerttervező februárral minden évben számolhatunk. Ez a hónap ugyanis kertünk következő éve megkomponálásának ideje. Ha először alakítjuk ki saját kertünket, vagy megszokott kertünkben drasztikus változtatásokra készülünk idén, akkor szükségünk lehet egy kis útmutatóra, hogy mit mi után tervezzünk, és milyen növényt hová ültessünk majd tavasszal. Ha lapozgattál már internetes és nyomtatott kertészeti magazinokat, akkor biztosan sok minden megtetszett, amit kivitelezni szeretnél. Ekkor jönnek jól a kerttervezési tanácsok, hogy minden simán haladjon, és a végeredmény szívet melengető lehessen.

A kert fix pontjairól szóló első, és az égtájak viszontagságaihoz igazított növényfajták ismertetője után a talaj fajtáját is ki kell deríteni.

Talajvizsgálat a hosszú életű növényekért

Talajvizsgálat után tudod meghatározni a szóba jöhető növényeid körét. Hogyan jöhetsz rá, milyen talaj van a kertedben? Nos, a kémhatáson túl a szerkezet sem mellékes...

Homokos, kötött, vagy normál talajod van?

Laza, szemcsés, nedvesen sem tapadó, kvarcban gazdag szerkezet jellemzi a homokos talajt. Levegős, oxigénben gazdag, ám tápanyagban szegény a homokos föld, s gyenge a vízmegtartó képessége is. Ezeket a feltételeket a pázsitszegfű, a levendula, a gólyaorr, és a kökörcsin kedveli például. A vetemények közül a vajretek, a répa, torma, fokhagyma, korai saláta szereti. Rendszeres öntözés mellett szépen fejlődik rajta a futóbab, a rebarbara, javított homoktalajban pedig a burgonya. A kajszi- és almafák is jól teremnek homokon.

A kötött talaj tömör, levegőtlen, sűrű. A nedvességet jól megtartja, de a levegőt és oxigént kiszorítja magából. Optimális, vályogos talaj esetén, ahol 30-40% az agyagszemcsék előfordulása, az oldott tápanyagok és a vízháztartás a növények számára ideális. A balkáni medveköröm, a kerti szellőrózsa, a kaukázusi nefelejcs, a török rebarbara, a lestyán, a citromfű jól megél itt.

A normál talaj ideális szerkezetében és vízmegtartó képességében egyaránt. Tápanyagban is megfelelő. A legjobb földanyag, mely kevés javítást igényel, A legtöbb haszon- és dísznövény megmarad benne, a legszélesebb növénypalettát ültetheted el a normál földben.

A talaj mésztartalmát is vizsgálod kell. Hogyan teheted ezt meg házilag te magad is? Önts a földre pár csepp ecetet. Ha pezseg, akkor meszes a talaj. Ebben az esetben tőzeggel vagy savanyú földdel javíthatod.