Készíts narancsos tisztítószert

Nem csak az uborkasalátából kihagyhatatlan! Ismered az ecetet kiváló vízkőoldóként? Takarítottál már vele a konyhában, fürdőszobában? Ha még nem, mindenképp ki kell próbálnod. Főleg, ha a natúr, bio és természetes anyagok elkötelezettje vagy, ami a saját háztartásodat illeti.

Takarítás ecettel
Az ecetet márkás mosogatószerekbe is beleteszik, nem véletlenül. Szagtalanító, zsíroldó, vízkőoldó hatása vitathatatlan. S ha már a szagoknál tartunk: az ecetnek nincs túl jó illata, valljuk be. Szúrós, savanyú aromája miatt kellemetlen lehet dolgozni vele. Most mutatunk egy házi ecet-illatosítási módszert, amivel e folyadék ezen egyetlen negatív tulajdonsága is kiküszöbölhető. Ezt csináld utánunk!

Természetes narancsos vízkőoldó
Minden narancs illatú pancs sláger: narancsos cappuccino, narancsos dezodor, narancsos mosogatószer, narancsos öblítő, és még sokan mások. A narancs illata páratlanul kellemes. Már narancsos illatgyertyát is öntöttünk itt a Designlakáson. Most pedig az ecetet tesszük narancs illatúvá. Mire lesz szükséged? Íme a hozzávalók:

  • Egy befőttes üveg csavaros kupakkal
  • Fél liter 20%-os ételecet
  • 3-4 narancs héja
  • 2 hét türelem :-)

Gyűjtsd össze először is a narancshéjat. Az alakja teljesen mindegy. Ahogy kézzel meghámoztad a narancsot, jó lesz úgy. Rakd tele vele a befőttes üveget. Töltsd színültig ecettel, jól zárd le, és várj két hetet. Ezután szűrd le a folyadékot, és töltsd egy üres, kiöblített permetezős flakonba.

Ha igazi, természetes márvány-, vagy kőpadlód, lépcsőd, oszlopod... van, akkor nyilván tudod: csak ecetes vízzel szabad mosni. Minden más tisztítószer árt neki, roncsolja a kő struktúráját.

Ablaktisztítót így készíts belőle: hígítsd a narancs illatú ecetet kétszer annyi vízzel, és ezt töltsd spray fejes flakonba.

A feleslegessé vált narancshéjat dobd a komposztba. Örömteli takarítást kívánunk.