Kicsi a lakás? Nem akadály! 1. Terek és funkciók

A kis lakások ízléses, praktikus, sőt tágas érzetet keltő megtervezése kihívást jelent lakónak, lakberendezőnek egyaránt. Azonban találhatunk olyan designereket, akik kifejezetten a kis terek optimális, sőt csodás berendezésére szakosodtak, és a laikus számára elképzelhetetlen, megdöbbentő méreteket képesek kihozni a kicsi kuckókból is, miközben megoldásaikkal gyönyörű kis ékszerdobozokká varázsolják az alapteret.

 

Néhány alapszabály elsajátításával magunk is egész ügyesen tervezhetünk kis tereket. Lássuk az alapvető szemléletet a kis otthonokban:

 

1. 0% átgondolatlan köbcentiméter

 

A „kihasználatlan” szót cseréltem ki „átgondolatlanra”, hogy nehogy véletlenül is a zsúfoltság érzetét keltsem az Olvasóban. Pedig valójában tényleg arról van szó, hogy nem hagyunk pangani még talpalatnyi négyzetcentimétereket sem! Ha úgy tűnik, hogy egy térrészletet semmire sem használunk, az is csak illúzió egy kicsi méretű, ám nagy műgonddal megtervezett lakásban. A szabadon hagyott légtérnek óriási jelentősége van egy kis kuckóban.

 

2. Kapcsoljuk össze a funkciókat!

 

Gondoljuk át, hogy milyen tevékenységeket fogunk végezni a terekben. Amit csak lehet, kapcsoljunk össze sokoldalúan használható, többfunkciós bútorokkal és világító eszközökkel. Ehhez sok ötletet találunk magazinokban, interneten. A leginkább személyre szabottan azonban tényleg egy szakember tud segíteni, és a legmegfelelőbb bútorok is sok esetben a méretre gyártott egyedi készítésű darabok lehetnek. Ha megtetszik egy bútor, elkészíttethetjük a saját lakásunk méretei szerint.

 

3. Falak helyett jelképes térelválasztók

 

Hagyjuk lélegezni a tereket egymás között. Ahol lehet, csak a főfalat hagyjuk meg! A térelválasztók is csak az egészséges szeparáció mértékéig szigeteljék el egymástól a tereket. A fürdőszobán kívül nem érdemes elválasztanunk hermetikusan egymástól a többi teret. Sőt, én már olyat is láttam, hogy egy magyar család - svéd mintára – az egyterű házacskájukban a nappali hátsó falán építette meg a szép zuhanyfüggönnyel elválasztható fürdőszoba térrészt, amiben egy zuhanyzós hydromasszázs kád volt található.

 

Folytatása következik...