Last minute újévi menü, a mentőöv január 1-jére

Nem biztos, hogy volt időd végiggondolni, hogy mit is kellene ebédelni január 1-jén... Ha még mindig nem állt össze a kép, hogy mit is kellene kitalálnod, vagy hiányzik még pár étel ötlet a hosszú éjszaka utáni napra, akkor Neked segítünk most ezzel az összeállítással. Mivel tényleg az utolsó pillanatoknál járunk, olyan recepteket ajánlunk, amiket villámgyorsan és pofonegyszerűen el tudsz majd készíteni, és a hozzávalók beszerzéséért sem kell túlmenned a sarki csemegebolton. Ezt a könnyű menüt tehát január 1-jén bátran bevállalhatod.

Fokhagyma krémleves

Hozzávalók:

• 2 dl főzőtejszín
• 2 evőkanál finomliszt
• 1 liter víz
• 1 liter tej
• Zöld fűszerek: oregánó, bazsalikom, majoranna
• Fehér bors
• Só
• 3 gerezd fokhagyma,
• 1 fej vöröshagyma

A főzőtejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, és felengedjük a vízzel és a tejjel. A vöröshagymát vékonyan belekarikázzuk. Kevergetés közben elkezdjük forralni a levest és fűszerezzük. Végül belereszeljük a fokhagymát. Felforrás után még 2-5 percig kis lángon főzzük, amíg a hagyma karikák meglágyulnak. Levesgyönggyel, vagy kockákra vágott pirítóssal tálaljuk.

Látvány-sütkrumpli füstölt sajtos mártással

Hozzávalók:

• 2 kg sütni való burgonya
• étolaj
• sült krumpli fűszerkeverék

a mártáshoz:

• 30 dkg füstölt sajt (nem ömlesztett sajt készítmény) reszelve
• 2 nagy pohár natúr joghurt
• só
• 1 gerezd lereszelt fokhagyma

A burgonya fejeket kefével jól átmossuk, nem hámozzuk. Egy fakanál nyele mellett vékony szeletekre vagdossuk őket. Nem vágjuk teljesen át a burgonyákat. Tepsibe sorakoztatjuk őket, és étolajjal meglocsoljuk. Végül megszórjuk a sült krumpli fűszerrel, és sütőbe tesszük. 180 fokon aranybarnára sütjük.

A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és amíg a burgonya sül, a hűtőben tartjuk. Kis tálakban szervírozzuk a burgonya mellé.

Csokiban fürdetett gyümölcs nyársak

Hozzávalók:

• Kb. 2 kg friss idény gyümölcs
• 10 db egyik végén hegyes bambusz nyárs
• 200 g étcsokoládé
• 200 g tejcsokoládé
• 50 g teavaj (margarin nem jó)
• sütőpapír

A gyümölcsöt megmossuk, szükség esetén meghámozzuk, és falatnyi darabokra vagdossuk. A gyümölcsdarabokat felváltva a nyársakra tűzzük. Az ét- és a tejcsokit nagy lapos edényben gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és a felolvasztjuk benne a vajat. Folyamatos keverés közben 3 percig hűtjük. A nyársakat az olvadt csokiba fektetjük, és az edény fölött forgatva lecsepegtetjük. Azonnal sütőpapírra fektetjük őket. A dermesztést hűtőszekrényben is végezhetjük. Amíg meg nem szilárdul a csoki, nem mozdítjuk meg a nyársakat. Csak közvetlenül tálalás előtt szedegetjük le óvatosan a nyársakat a sütőpapírról.

Vidám évkezdést, sikeres új évet kívánunk minden kedves Designlakás Olvasónak!