A legnagyobb pénznyelő bakik lakásfelújítás során 1. rész

Egy felújítás, ha csak részleges is, sosem olcsó mulatság és számtalan buktatót rejt magában. Tudod, hogy melyek azok a leggyakrabban elkövetett melléfogások, amelyeket a felújítók általában el szoktak követni? Olvass tovább, hogy neked ezekre a tévedésekre már nem menjen el se pénzed, se energiád!

  1. Kapkodás, átgondolatlanság: kezdjük rögtön az alaponál! A tervezésre fordított idő és energia sokszorosan meg fog térülni! Fontos, hogy legyen egy határozott elképzelésed arról, hogy milyen végeredményt szeretnél látni. Amennyiben nincs meg a jól átgondolt és legalább nagyobb részekre lebontott terved, addig felesleges nekiállnod!  Ha kapkodsz össze-vissza az ötletek között, az biztosan rengeteg pénzt fog felemészteni és köszönőviszonyban sem lesz azzal, amit el szerettél volna érni.
  2. Spórolás a szakértőkön: garantált szarvashiba! Sokan azt gondolják, hogy bizonyos szakértő bevonását csak a tehetősek engedik meg maguknak, ezért inkább saját maguk próbálnak házilagosan megoldani olyan helyzeteket, amelyekhez a szaktudás nélkülözhetetlen.
  3. Az előző téves hozzáállás más szempontból nézve, az az, amikor úgy érezzük, valamit esetleg mi magunk is meg tudnánk csinálni, de sajnáljuk a pénzt egy szakértő bevonására. Ezzel a döntésünkkel nem feltétlenül veszítünk pénzt, sőt, lehet, hogy még spórolunk is, de ott van a hibalehetőség, hogy a végeredmény nem lesz arányban a befektetett összeggel és energiával. Egy belsőépítész vagy egy lakberendező felkérésével a munkadíját megközelítő vagy azt meghaladó megtakarítást tudunk elérni és emellett professzionális végeredményt kapunk.
  4. Ajánlatokkal, szakemberekkel kapcsolatos rossz döntések. Mire érdemes odafigyelni? Először is hagyj elég időt, hogy több ajánlat közül választhasd ki a tervnek megfelelőt! Alapszabály, hogy a legolcsóbbat sose válaszd, olcsó húsnak híg a leve alapon! A nagyjából azonos árajánlatot adók közül válaszd azt, aki referenciákat is fel tud mutatni és emberileg is jól megértitek egymást, hiszen sokat kell majd egyeztetnetek az átalakítás során az apróbb mozzanatokkal kapcsolatosan is. Sokan, akik már maguk mögött tudhatnak egy felújítást, abban is egyetértenek, hogy nem feltétlenül alkalmaznának ismerős, vagy rokon szakembert. Ennek az az oka, hogy ilyen esetekben a szakember általában olcsóbban vállalja a munkát, de előfordulhat, hogy ez több kompromisszummal is jár. Ilyen lehet, hogy nem tud a megfelelő időben jönni, az által csúszik az egész felújítás folyamata. Másik esetben pedig nem feltétlenül dolgozik olyan minőségben, amit elvárnál, hiszen nem szakemberként ismered őt.