A legnagyobb pénznyelő bakik lakásfelújítás során 2. rész

Az előző részben már átvettünk pár pénznyelő bakit, most folytatjuk a felsorolást, hogy garantáltad elkerülhesd ezeket is. Tarts velünk!

  1. Alultervezett pénzügyi keret: sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy a felújítás előtt állók jóval mellélőnek a szükséges anyagi keret tervezésekor. Ennek sokféle oka lehet, mint pl. információhiány, pontatlan elképzelések, időközbeni módosítás igények. Fontos, hogy a felújítást részfolyamatokra, vagy szobákra lebontva is átlásd, így könnyen elejét veheted annak, hogy a rendelkezésre álló anyagi keretet már a felújítás közepéig érve elköltsd. Tipikus hiba, hogy sokan nem tájékozódnak elég alaposan és/vagy mindenből egy olcsó változat árát kalkulálják be, majd amikor az egyes darabok kiválasztására kerül sor, „ha már felújítunk, válasszunk megbízható minőséget” alapon már jóval a felújítás vége kimerítik az anyagi keretet. Általános szabály, hogy az előre nem látható és kalkulálható tényezőkre számold hozzá a tervezett összeg plusz 20 %-át.
  2. Sietség: ami sürgősen kell, az garantáltan drágább lesz. Ha szorít a határidő, nincs lehetőség kivárni az alapanyag akciókat, vagy alkalmazni egy ugyanolyan jó minőségben, de valamivel kedvezőbb áron dolgozó szakembert. Mindig kérdezd meg adott szakembertől, akitől árajánlatot kérsz, hogy nagyságrendileg hány napot fog igénybe venni az ő részfeladata, illetve hogy melyek azok a munkaszakaszok, amelyeknek mindenképpen meg kell előznie az övét és mi az, amelyeket párhuzamosan is lehet végeztetni.
  3. Ha sokszor meggondolod magad, arra rengeteg fölös pénz megy majd el. Itt csatolunk vissza az előző cikk első pontjához, miszerint az alapos tervezés az alapja mindennek. Ha már elkezdtétek a felújítást, próbálj meg ragaszkodni a tervben leírtakhoz és ne hagyd, hogy befolyásoljon azok véleménye, akiknek a fejleményekről beszámolsz. Itt természetesen nem az olyan apróbb változtatásokra gondolunk, hogy pl. világoskék fal helyett inkább drappot szeretnél, hanem, azokra a nagy horderejű munkával és ezáltal költségekkel járó munkáktól, amelyek alapjaiban befolyásolják a felújítás kimenetelét.