Lépcsők a felhők között

A címválasztással szerettünk volna idevonzani Téged, hogy megmutathassuk, a most következő lépcsők valóban légiesek, és nem csupán hasznos, hanem mégoly dekoratív elemei a térnek. Kapaszkodj meg, utazunk a jövőbe, méghozzá lépcsőkön...

Egy dimenzióban rögzített lépcsők

Ha egy lépcsőfok hat téglalapja közül csupán egyet rögzítenek a falhoz, akkor már majdnem lebeg a térben. Ezeket a futurisztikus lépcsőket üvegből, fából, acélból, rétegelt – hajlított lemezből készítik. Igazi futurisztikus belsőépítészeti remekművek. Persze ha még egy dimenzióban sem lennének rögzítve, akkor tényleg mehetnének a felhők közé. Vagy mágnesesnek kellene lenniük. De ki tudja, talán egyszer feltalálják azt is...

Az első két fotón látható tér falai fehérek. A teljesen elütő sötétbarna lépcsőre, vagy a fallal egyszínű fehér lépcsőre szavazol? A sötétbarna nemes és elegáns, főleg a csinos fali világítókkal tűzdelve. A fehér lépcső egy érdekes apró részlete elgondolkodtat: a falon látható vékony fehér keret azt az érzést kelti, mintha a lépcsőfokokat a falba mélyesztették volna, és így tartanák magukat. A tér minden berendezése homogén, egyszínű. A lépcső az egyetlen, amelyik foltosnak, félkésznek tűnik.

A következő, fehér neoncsíkokkal körülvilágított lépcsőfokok szintén szándékosan vonják magukra a figyelmet. Az üveggel kombinált korlát csak sejteti a határokat, mégis biztonságos védelmet ad.

A fekete-fehér páros határozottan bebizonyítja, hogy a szögletes is lehet légies. Ezek a lépcsők már művészi belsőépítészeti alkotások, és messze túlszárnyalják a „lépcső” szó unalmas fogalmát. Mindkét kompozíció olyan hatást kelt, mintha egyetlen darabból állna a lépcső. Itt az ellentét az önmagukban lebegő lépcsőfokokhoz képest.

A kedvencünk a következő gigantikus, kétemeletes lépcsőkompozíció. Ez a futurisztikus alkotás rétegelt, hajlított falemezekből valódi csoda. Nemcsak csodás látvány, hanem kényelmes és használható eleme is a térnek. A szintösszekötés maga a korlát is egyben. Ezen a lépcsőn persze kapaszkodni nem lehet, de a kritikus magasságtól kezdve legalább leesni sem.

A szögletes kígyóvonalak ugyanezt az extravaganciát képviselik, csak fekete kivitelben és acélból. Ez a légies lépcső nemcsak az origamizókat emlékezteti papírhajtogatásra. Valószínűleg a tervező is pár papírcsíkkal az kezében kezdte a gondolkodást.

Örömünkre szolgál, ha tágíthattuk a világképed, és formálhattuk az ízlésed ezekkel a lépcsőcsodákkal.