Mértani sziklakertet szeretnék

Ha kint és bent is szabályosan kialakított környezetet szeretnél látni magad körül, akkor sem kell lemondanod a sziklakertről. Sőt! A kövekből látványos, mégsem spontán jellegű sziklakertet is építhetsz. Ha ez az, amire vágysz, akkor Neked találták ki a kertépítők a mértani sziklakertet.

A profi mértani sziklakert jellemzői
A természetes sziklakibúvásos, vagy szórványköves tereprendezéssel homlokegyenest ellenkező vonásokat hordoz a mértani sziklakert. Míg az első a természetben előforduló tájat imitálja, az utóbbi típus szándékosan az ember által épített jelleget hangsúlyozza a következő szabályok alkalmazásával:

Szimmetria, középpontos tükrözés, szabályos kontúrok, derékszögek, tökéletes egyenesek és szabályos ívek. Körzővel és vonalzóval harmonikus mértani sziklakertet tervezhetsz milliméter papíron.

Mértani sziklakert növényei
A mértani sziklakert esetében is érdemes követni a növényzettel kapcsolatos szabályokat praktikus öntözési okokból. Egyféle igényű növényeket telepíts a sziklakertbe, így a társulás sokáig szépen fennmarad. Azaz, ha öntözöd, azt minden növény igényelje. Ha pusztán a természetes csapadékra támaszkodsz, akkor azt egyik növényünk se szenvedje meg: kizárólag szárazságtűrő fajokat ültess össze.

Mértani sziklakert ötletek
A mértani sziklakert az emberi fantázia és a természet ötvözete. Pár építési móddal ötletes és egyedi kompozíciókat készíthetsz. Íme néhány elrendezés, amelyeket kombinálhatsz is, de nyilván újakat is kitalálhatsz Te magad.

  • Szerpentin. Szabályos kör alapú dombocska, melyben a növények ültetési spirálja szerpentinszerűen a dombocska közepe felé emelkedik. Csakis szabályosan kialakítva szép, ha egyik oldala sem rogyadozik. Gondos, időigényes munkára vállalkozik, aki ilyet szeretne kialakítani. Előnye, hogy kis helyen is látványos.
  • Teraszos, vagy lépcsőzetes sziklakert. Szintén komoly és pontos előkészületeket kíván egy teraszos kialakítás, mértani, sőt mi több, mérnöki tervezéssel. A lényeg: tökéletes, derékszögű emelkedők. Terebélyesebb méretben érvényesül a teraszos jelleg.
  • Íves sziklakontúrok. Egyik változatában magaságyáshoz hasonló megoldás, ha sziklafallal szegélyezzük a virágágyást. Látványosabb kivitelben széles, ha lehet lejtős ív maga a sziklakert. Lágy vonala ellenére mértani hatást kelt, mégsem túl mesterkélt.
  • Támfal. A támfal a kövek pontos elhelyezésétől lesz szép mértani látványt nyújtó, hiszen a természetben is kialakulhat hasonló, ám sokkal esetlegesebb elrendezésben.
  • Kőkompozíció. A kreativitásodat magas szinten kiélheted egy színes, különös műgonddal megtervezett kőkertben. Ez már átvezet a kertszobrászat világába, hiszen a hangsúly itt inkább a köveken, mint a növényzeten van. A kövek tudatos, mozaik elrendezése jellemzően nonfiguratív mintákat ölt, és akár függőleges is lehet. Rengeteg türelem és gyakorlat szükséges egy igazán nívós műalkotáshoz.