Mi fán terem a fachwerk ház?

Aki a természetbe költözik, a házban tartózkodva is „kint” akar élni. Míg Németországban kétmillió fachwerk ház épült már, Hazánkban nincs még kialakult kultúrája az ilyen házak építésének. Talán ínyencség is marad ez az építkezési mód, mindenesetre a leendő építkezőknek meg kell ismerniük ezt a lenyűgöző házformát, hogy ha lehetőségük van rá, ezt választhassák.

Egy ház, amely egybeolvad a természettel

Egy fachwerk ház minden szinten a természetbe simul. Egyrészt a tökéletes kilátás lehetőségével, másrészt a természetes, megújuló energiaforrások optimális kihasználásával, és persze az építőanyag is természetes. Hogy fest ez a konkrétan?

• A természetben, szomszédok nélkül. A fachwerk házak leginkább kívülálló szemek elől elrejtett nagy telekre ajánlhatók. Hogy miért? Mert a falakat üvegpanelekkel helyettesítik benne! Még sincs hő híd, hiszen az kétkamrás, négyrétegű, argongázzal töltött üvegpaneleket meleg peremmel ellátva ragasztják a ház tartószerkezetébe. A természet közeli élményt nemcsak a látvány, hanem a térérzet is fokozza, mivel a ház padlója teljesen egy síkban van a kinti talajszinttel.

• A fachwerk házak energiaellátását napelemek, napkollektorok biztosítják nagyrészt, így „A” kategóriába sorolhatók.

• És végül, de nem utolsó sorban a természetes építőanyagok. A fachwerk házak vázszerkezete fából készül, ragasztással, majd rozsdamentes csavarokkal rögzítve. A faváz „szendvics” kitöltő anyaga tégla és vályog, illetve a már bemutatott üvegtáblák, mely töltőanyagoknak tartó szerepe nincsen.

A természetben, természetbarát házban lakni, pihenni ma egyelőre még csak maroknyi családnak adatik meg. Reméljük azonban, hogy egyre többen részesülhetnek az otthonlét során is a sokoldalúan természet közeli élményben.

Szakemberek a témában