Miből építsem a házam? 1. Építőanyag fajták

Bár még csak január van, elszalad a tél, és nemsoká itt az idő, hozzákezdhetünk az építkezéshez. Azonban van még pár hónapunk, a tél a tervezés ideje. Nagyszüleink még nem sokat variáltak, a tégla, a vályog és ezek keveréke voltak a megszokott és kizárólagos építőanyagok Hazánkban. Ma már az ökoszisztémával együtt a házépítési technikák palettája is sokat változott, és sokkal bővebb az építőanyag lista, mint akár csak 1-2 generációval ezelőtt. Nem megbotránkoztató tehát, ha nem ismersz minden szakmai újdonságot. Cikkünk segít kiválasztani a számodra megfelelő építőanyagot, hogy hosszú távon elégedett lehess új családi házaddal.

Milyen családi ház építési technikák közül választhatok?

Aki ma építkezik, legyen nagyon körültekintő. A ma korszerű építőanyagok magas követelményeknek is megfelelnek energiatakarékossági, gyorsasági és egészségi szempontokból.

• A sima téglák helyett ma már falazóblokkokat alkalmazhatunk. Ezek nútféderes kialakítása miatt függőlegesen nem is kell közéjük habarcsot tenni. Egy átlagos családi házat így egy 3-5 fős brigád egy héten belül felhúzhat.
• Acél vázszerkezettel is és...
• Fa vázszerkezettel is építhetünk könnyűszerkezetes családi házat.
• Egy Ytong falazóelemekből készülő házat szigetelni sem kell.
• ProKoncept, vagy IsoteQ polisztirolzsalus családi házat is választhatunk.
• De modern technológiákkal fejlesztett vályogház mellett is dönthetünk.
• A gerendaházakról és rönkházakról nem is beszélve, melyek szintén gyors és rendkívül egészséges levegőjű családi házak.

A múlt...

Magyarország bármely táján járva még mindig nagy számban figyelhetők meg a régi kisméretű téglából épült sátortetős kockaházak. 38 centiméteres falaikon át valóságosan sugárzik a téli hideg. A 70-es évektől a kisméretű téglát fokozatosan felváltotta a B30-as nagy lyukú változat, mely légkamráival igazi technológiai áttörést jelentett a családi házak építésének területén. Azonban a régi rendszerben ártámogatott gázzal nem volt nagy érvágás a családok számára e házak befűtése.

A mai energiaárak mellett már nem olyan rózsás a helyzet. Mélyen zsebbenyúlós, ha a B30-as téglaházat nem szigeteljük le kívülről, a kisméretű téglából épült házakról nem is beszélve.

A modern építkezési módokkal a sorozat folytatásában foglalkozunk. Tarts velünk a többi hat részben is!