Miért tegyek laminált parkettát a falra?

A laminált parketta eredetileg a padlóra való. Arra találták ki, hogy járkáljunk rajta. De még hogy kitalálták! Ma már ugyanolyan népszerű, mint a 70-es, 80-as években volt a linóleum. És mivel nem tudunk betelni a laminált padlóval, újabban már a falra is ezt ragasztjuk. (Még szerencse, hogy a PVC-vel ezt nem tettük. Valóságos merénylet lett volna a jó ízlés ellen azokkal a régi rondaságokkal :-))

Lakberendező nélkül is ragaszthatsz laminált padlót a falra

Elsőként az enteriőr tervezők kreatív agyából pattant ki az ötlet, hogy laminált padló burkolattal adjanak védelmet és dekorációt a vízszintes síkon túl a függőlegesnek is. Telitalálat volt! Azóta majdnem mindenki ezt utánozza.

Miért? Több okból. Például mert

• extravagáns hatást kelt, hiszen kilépsz vele a komfort zónádból
• mert a kemény járófelületnek köszönhetően kiválóan védi a falat
• könnyen mosható
• vékony, tehát nem foglalja a teret
• könnyen megmunkálható, formára szabható
• elemenként cserélhető, így folyamatosan frissíthető.
• Légiesen könnyű, így gipszkarton falon is bátran vállalható

„Csak” ennyi. Ha eddig nem is voltál teljesen meggyőződve, hogy neked kell-e a laminált padlódból még a falra, is, akkor most talán már könnyebben hajlasz e praktikus és tetszetős megoldás felé.

Hogyan rögzítsem, hogy cserélhető legyen?

Egyszerűen, kétoldalú ragasztóval. Alapesetben egyébként hosszú évekig hozzá sem kell nyúlni kiváló tartóssága, ütésálló tulajdonsága miatt. Mire cserére kerülne a sor, például 10 év múlva, addigra valószínűleg meg is unod, és majd javaslunk neked egy új megoldást abban a helyzetben is.

Egy tanácsot még adhatunk: ha úgy döntesz, hogy a falra is felfuttatod a laminált parkettát, akkor világosabb árnyalatot válassz a kellemes, frissítő életérzés megteremtése érdekében. A nagyon komor, sötét fal nyomasztóan hatna, ha több dimenzióban is körülölelné a szobát.

Ezek után mit szólsz? Te feltennéd a laminált padló lapokat a falra is?