Milyen fajta paradicsomot ültessek?

Múlt héten elárultuk a sikeres paradicsom termesztés 3 okos titkát, de azzal még adósok vagyunk, hogy a háztáji paradicsom fajták bemutatásával segítsünk eldönteni, melyiket válaszd. A legkedveltebb paradicsomok miért-jei most következnek:

1. Koktél paradicsom – egy falat

A gyerekek kedvenceként számon tartott mini paradicsom azonnal fogyasztható. Sem szeletelni, sem csumázni nem kell. Mosást követően gondolkodás nélkül habzsolható. Zamatos, finom íze a legegyszerűbb szendvicseket is megkoronázza. A koktél paradicsomot sem karózni, sem kacsozni nem kell, egyszerű termeszteni. Piros és sárga színek közül válogathatsz.

2. Szósz paradicsom – az olaszok kedvence

A San Marzano a legkedveltebb szósz paradicsom. Nagyon húsos, és kevés a magja. Így rövid főzési idővel sok és sűrű szószt kapsz belőle. Nem kell sokáig turmixolni, nem szabad felhabosítani. Olívaolajjal, sóval, fehér borssal és bazsalikommal/oreganóval eredeti olasz paradicsom szószt készíthetsz. Paradicsomos lasagnéba, pizzára, spagettire bőven locsolhatod.

3. Ökörszív – ha a méret a lényeg

Az óriás ökörszív paradicsommal nem kell sokat vacakolni. Egy megtermett, fél kilós példányt pillanatok alatt szétkapsz, és egy reggeli mellé az egész családnak elég lehet. Nemcsak a praktikus mérete az előnye. Az ökörszív paradicsom frissen fogyasztásra, paradicsom lének, és szósznak is kiváló. Olyan három az egyben, jolly joker fajta. Termesztése a szokásos karózásos módon történik. De vigyázat! A már említett 3 okos paradicsomtermesztési trükkel sütőtök nagyságú példányokra számíthatsz!

4. Jubileum és Lugas F1 – Ha kevés palántán sok paradicsomra van szükséged

Elérkeztünk a bő hozamú, roppanós héjú, fürtös csodákhoz. A paradicsomok ideáljai ők. A magyar nemesítésű kecskeméti jubileumra méltán lehetünk büszkék. Ez az a fajta, amely miatt a gyerekek el sem hiszik, hogy a paradicsom nem eredeti, őshonos magyar gyümölcs (mert ugye „újabban” gyümölcs!) A tűzpiros szín, az ideális zamat, a vastag hús sós-savanykás lével a közepén minden paradicsom kedvelő álma. Az okos, bio termesztéssel, kacsozással, gondozással, gyakori öntözéssel – és persze az idei, 2018 tavaszi napfény áradattal páratlanul szép és nagy mennyiségű termésre számíthatsz.

A teljesség igénye nélkül mutattuk be a hazánk leggyakrabban termesztett négy paradicsom fajtáját. Nem hoztuk most ide az éretten is zöld, vagy fekete egzotikus paradicsomokat, de talán folytatjuk velük. Cikkünkkel bátorítani szándékoztunk Téged, hogy ha van saját kerted, akkor vágj bele a paradicsom termesztésbe pár tővel.