Milyen fát válasszak a faiskolából?

Az október még bőven alkalmas fa ültetésre, mivel pont elég ideje van a növénynek a meggyökerezéshez. Így tavasszal már teljes erőből virágozhat, fejlődhet az ősszel elültetett fa.

A faiskolák számára az értékesített ifjoncok tekintetében szigorú szabályok vannak érvényben, amelyeket – elvileg – minden kertészetnek be kell(ene) tartania.

Milyen a szabványos faiskolai áru?

Törzs és gyökérzet

A törzsnek egyenesnek kell lennie, kivéve, ha a fajta ezt nem teszi lehetővé, vagy éppen emiatt szép. A sorfák törzsének legalább 220 cm magasnak kell lennie, és minimum 4 darab, 25 centiméteres vesszőkkel kell már rendelkeznie. A frissen metszett fákat a metszett felületeknek legalább részben történt beforrása után lehet csak értékesíteni.

A gyökérzet ép, tömör, masszív labdát kell, hogy alkosson, hogy meg tudjon indulni ültetés után a növény. 20-100 cm magas növény esetében 20-30 cm átmérőjű földlabda szükséges.
101-200 cm magas törzs esetében 31-55 cm legyen a gyökérzet átmérője, 201-300 cm magas törzsnél pedig 56-80 cm gyökérzet átmérő a szabvány.

Óhatatlanul találkozni fogunk ezeket a számokat alulteljesítő fákkal. Őket, ha lehet, ne válasszuk. Amennyiben lényegesen olcsóbb ára miatt mégis ezek közül vásárolunk, ültetésük során mi teljesítsük felül a szükséges életfeltételeket, hogy a növény fejlődési esélyét növeljük.

Oltott cserjék, fák esetében az oltásnak tökéletesen összeforrtnak kell lennie, és nem megengedett az oltás helyén előtörő vadhajtások megléte. Gyökérzetükre a már említett paraméterek vonatkoznak.

Életképes fát vásárolok?

A fa életképességét a faiskolában hamar megállapíthatod:

• Kapargasd le pár milliméteren a vesszők héját. Ha ez lédús, feszes, és alatta világoszöld, vagy fehér a fás szár, akkor élénk állapotú a növény. Amennyiben fonnyadt, érdes a héj, és alatta barnás, szürkés a fa, akkor a növény kiszáradt, vagy fagykárt szenvedett állapotban van, életképessége elveszett, vagy nem garantált.
• Ha lehetőség van rá, a gyökerét is vizsgáld meg ugyanezzel az eljárással.
• Ha langyos, őszi napon megmarkolod a fa ágait, és hűvös tapintásúnak találod, akkor az éltető nedvkeringést érzed. Ha a kezed melegét adja vissza a fa, akkor azt a példányt ne válaszd.

Ha tudsz, kukkants hátra a faiskola udvarára. Ha itt csupán pár elhullott növényt találsz, megbízhatsz a kertészeti munkában. Azonban, ha sok az elpusztult példány, gyanakodhatsz a szakszerűtlen gondozásra, és sokkal körültekintőbben válogass, vagy keress másik faiskolát.