Milyen vakolatot válasszak? Interjú a kőművessel

A vakolás aprólékos, időigényes munka, ezért nem olcsón vállalják a mesterek. Emiatt végképp nem mindegy, hogy milyen minőségű az az anyag, amivel dolgozniuk kell. Furán hangzik, de így van: „márkafüggetlen” kőművest kérdezgettünk a vakolatok minőségi és árbeli különbségeiről. Ferenc saját tapasztalatit osztja meg velünk, mi pedig továbbadjuk azokat az építkezést, felújítást tervező Olvasóink okulására.

  • Ferenc, a kollégáiddal szerettek vakolni?
  • Ez sok mindentől függ. A vakolás aprólékos munkafázis. Csak az szeret vakolni, aki tud is, akinek benne vannak a kezében a mozdulatok. De legalább ugyanennyit számít a vakolóanyag minősége. Csak jó anyaggal lehet szépen vakolni. Ha rossz minőségű az anyag, az borzasztó. Egyik mesternek sem kívánom.
  • Miért, mlyen a rossz vakolóanyag?
  • Elsősorban rosszul tapad. A mozdulatokat ismételgetni kell. Tapasztgatod minden irányból, míg végre egyszer a falon marad, és közben imádkozol, hogy ott is maradjon, ne kelljen visszatérni egy-egy területre. Iszonyú idegesítő, az ügyfélnek pedig mégsem olcsóbb, mert órákkal megnyújtja a vakolás időtartamát. Ráadásul lassan is szárad, így csak gyűlnek az órák, a napok.
  • Tehát rosszul tapad. És még?
  • Darabos. Olyan, mintha sódert próbálnál a falra kenegetni. Nem krémesen homogén, hanem szemcsés, mint a homok, vagy még rosszabb esetben szinte kavicsos. Nem is lehet szép sima felületet kialakítani vele.
  • Minőségi vakolóanyagra ezek szerint érdemes költeni...
  • Egyértelműen. A rossz minőségű vakolat hamarabb le is válik, így már nem lehet megúszni a dupla költséget. Mellesleg a kiváló anyag ára zsákonként csak két-háromszáz forinttal drágább, de szépen és gyorsan lehet vele dolgozni. Így összességében még olcsóbb is a vakolás fázisának végösszege. Mivel a kiváló vakolat állaga teljesen homogén, szép, egyenes felületet lehet vele képezni. A gyors száradás után a gletteléshez is kevesebb glett anyag, és kevesebb időráfordítás szükséges. Így többszörösen jól jár a tulajdonos az építés, felújítás során a minőségi vakolattal.

Kedves építkezők, felújítók, a konzekvencia valószínűleg általános: érdemes kicsit többet áldozni a minőségre, hogy megelőzzük a dupla költségeket. Az olcsóbbat, és sokszor rosszabbat hamar renoválni, cserélni kell. „Egyszer legyen jól megcsinálva” - tartja a modern magyar közmondás, amióta a silány áru betört a hazai piacra.