Mindent a nyílászárókról 2. Ajtók

Az ajtók és kapuk csoportosíthatók anyaguk, működésük, ajtószárnyak száma, rétegszámuk, nyílásirányuk szerint.
Anyaguk tehát lehet fa, acél vagy alumínium, műanyag, és ezek kombinációja. Működésük szerint megkülönböztetünk felnyíló, vízszintesen mozgó toló és harmonika, függőleges toló és billenő, ingó ajtókat. Gyártanak egyszárnyú, két- vagy többszárnyú ajtókat, kapukat, illetve egy- és kétrétegű ajtókat. Oldalt nyíló ajtók között balos és jobbos nyitásirányú ajtók készülnek.

Az ajtók elhelyezésének fontosabb szabályai:

• A nyitott szárny a forgalmat ne akadályozza
• az egymáshoz közeleső ajtók ne nyíljanak egymásra
• nagy forgalmú helyiségek ajtói kifelé nyíljanak
• a helyiségbe úgy nyíljon be a szárny, hogy az ablak felől jövő fény a lábhoz essen.

Faajtók

Az ajtószárnyak kettős ütközését a tok mentén körben végig biztosítani kell. A küszöbre azonos padlóburkolatú helyiségek összekötésénél nincs szükség, illetve ha akadálymentesítésre van szükség.
A faajtók tokja a beépítés technikája miatt fontos. Legelterjedtebbek a pallótokos, gerébtokos, hevedertokos, gerenda- vagy ácstokos ajtók. A gyakorlatban fa tokokat a falazással egy időben helyezik el. A gyalulatlan tokokat borításokkal, a gyalultakat pedig faltakaró léccel látják el. A tokok rögzítése toknyúlványokkal, padvasakkal történik.
Faanyagú ajtószárnyak
Az ajtók szárnyszerkezetei lehetnek tömörek, üvegezettek, vendég-, ill. tisztítószárnyasok. Összeépítésük szerint az ajtószárnyak lehetnek hevederes, váztáblázatos (vésett) ajtószárnyak, lemezelt és kétrétegű szárnyak. A kétrétegű szárnyat bejárati ajtóknál alkalmazzák.
Fóliázott ajtók
Fejlett nyomdai eljárásoknak köszönhetően bármilyen tetszőleges, nagy felbontású képpel, fotóval dekorálható.

Hátra vannak még a műanyag és fémajtók, továbbá a kapuszerkezetek. Velük a következő részben ismerkedünk meg.

Szakemberek a témában