Mitől praktikus egy ebédlőasztal?

Azt szoktuk mondani, hogy a magyarok számára kiemelten fontos az étkezés, ami szinte már szertartás. Szerintünk ez nemcsak Hazánkban van így. Abból is látszik ez, hogy a világon mindenhol óriási hangsúlyt fektetnek a lakberendezés során az étkezőasztal, ebédlőasztal kiválasztására, így óriási a kínálat is. Most aztán hogyan válassz hosszú évekre egy jó példányt?

Milyen a praktikus étkezőasztal?

Először is: ellentétben a „praktikus” kifejezés „kisméretű” asszociációjával, egy jó ebédlőasztal elég nagy a család, sőt egy vendégség számára is. Nagyobb otthonokban a reggeliző asztal és az ebédlőasztal két külön bútordarab, de most kettő-az-egyben esetet vizsgálunk.

Első és legfontosabb a méret

Ha egyetlen asztalunk van étkezés céljára, akkor a legpraktikusabb, ha mérete igény szerint változtatható. Egy könnyen kihúzható, bővíthető ebédlőasztal kiváló szolgálatot tesz a mindennapok, és az ünnepnapok során is. Úgyhogy mindenképp próbáld ki az üzletben, tényleg lazán és egyszerűen működjön, különben sok bosszúságot is vásárolsz vele magadnak.

A jó étkezőasztal stabil, strapabíró

Biztos lábakon álljon, mégsem kell feltétlenül, hogy robusztus legyen. Vásárlás előtt nézd át a rögzítések módját és minőségét. A stabilitást igazolja, ha évek múlva sem imbolyog, nem lazul meg a rögzítéseknél. Nem löttyen ki az asztalon a leves sem. :-)

Kényelmesen és változatosan hozzáférhető

Nem akadályoz egy kelletlen lábtartó, nem lepi meg fájdalmasan a lábujjakat egy rossz helyen kiálló asztalláb. Sok étkezőasztal borzasztóan anti-ergonomikusan van megtervezve. Azaz nem alkalmazkodik az emberi test felépítéséhez, és kényelmetlen, kellemetlen élménnyé teszi az étkezést, ami pedig az családi összetartás, megpihenés ideje és kifejeződése. Ez nem ár kérdése. Ülj asztalhoz már az üzletben, próbálgasd többféleképpen, mielőtt döntenél.

Az anyaga...

A legpraktikusabb, ha taszítja a vizet, a zsírt. Minden háziasszony öröme, ha pillanatok alatt makulátlanul és könnyedén tisztítható az étkezőasztal. Csodaszépek lehetnek egyes fa asztalok is, azonban hamar foltosodnak. Üveglapot, vagy karcmentes polikarbonát lapot javaslunk a fa asztal teljes felszínére helyezni. (Ha kicsit is hajlik az asztallap, tehát nem merev bútorlapról van szó, akkor inkább a polikarbonát lap lesz a nyerő. Tökéletesen merev, teherbíró bútorlapra mehet az üveglap is.)

A kinézete?

A fenti szempontok mellett bármilyen küllemű ebédlőasztallal elégedett lesz a család, de érdemes az asztalt is a többi bútorhoz illően kiválasztani. Tanácsot lakberendezőtől is kérhetsz, de a jobb bútorboltokban az eladók is képzettek annyira, hogy segíteni tudjanak a választásban.

E mini étkezőasztal vásárlási tanácsadónk áttanulmányozása után ugye, már Te is meg tudod különböztetni a képgalériában található egyedeket?

Jó étvágyat, kellemes étkezést kívánunk!