Mivel fedjem a tetőmet? 1. A cserép és a zsindely

Az építőipar kreativitása során egyre többféle tetőfedő anyag kerül forgalomba Hazánkban is. Egy rövid ízelítővel szeretnénk szolgálni, hogy mi mindennel fedhetjük ma már tetőinket.

Cserép tető

A leghagyományosabb tetőfedő anyag ma is a cserép. Az égetett agyag természetes szépsége sosem megy ki a divatból. Nagyon dekoratív és sokszínű választékban vásárolható, ára széles skálán mozog. A narancsos téglavöröstől a zöldön át a feketéig, rengeteg színben választható. Formáit tekintve szintén nagyon változatos a kínálat, hiszen a megszokott hódfarkú és a kupolás tetejű cserepektől kezdve az egészen egyszerű négyzetek lapokig szintén változatos stílusban találhatók meg a tetőcserepek. A legmodernebb fajtái a felül és oldalt láncszerűen egymásba akasztható, viszonylag nagy elemméretű cserepek.

A cseréptető felrakása során elsőként a kapcsolatos szerkezeteket ellenőrzik: lécezés, tető hajlásszög, fémlemez szegélyek. Ezt követi a cserepek felrakása. Majd a szükséges idomítások, lyukfúrások, szegezések és egyéb hasonló tevékenységek elvégzésére kerül sor, végül a gerinc és kúpcserepek felrakása, leszegezése és kihabarcsolása az utolsó néhány lépés. A munkát úgy végzik, hogy az egymással szemben levő tetőfelületeken azonos tempóban haladnak a cserepek felrakásával, hogy egyforma legyen a terhelés egyidejűleg minden oldalon.

Zsindely tető

A bitumenes zsindely tetők piacán rengeteg gyártó kínál szinte beláthatatlanul bő választékot a mintázatok, színek tekintetében. Anyaga: üvegfátyol vagy cellulóz - forró bitumenbe mártva, tetején hidrofobizált palazúzalék található a jó színtartás és a magas fokú UV védelem céljából. Az alja szórt homokkal borított. Könnyen hajlítható és rugalmas anyag, ezáltal komplikált formájú tetők fedésére is alkalmas. 

A bitumenes zsindely alkalmazható új, vagy felújítandó tetők fedésére, kerti épületek, előtetők fedésére is. Kis súlya miatt alkalmazható statikailag problémás, vagy műemlék jellegű épületek tetejének felújítására egyaránt. 15-90°-os hajlásszögű tetőkre tehető. -10°C-ig hajlítható +130°C-ig hőálló. Jól szigetel, hiszen a hó, a víz és a por nem jut be a zsindely alá, és szigeteli a zajt eső idején. A felrakása gyors és egyszerű, miközben a keletkező hulladék elenyésző mennyiségű.

A zsindely hordozó felülete és a szigetelés között jól szellőztetett légrést kell biztosítani. Az árnyalatnyi színeltérés miatt a színfoltok kialakulását megelőzendő a zsindelylapokat véletlenszerűen kell különböző csomagokból összeválogatni és átlósan felfelé haladva felrakni.

Folytatjuk a lemeztetőkkel és a polikarbonát fedésekkel a következő részben.