Mivel fedjem a tetőmet? 2. A lemez és a polikarbonát

Alternatív tetőfedési megoldásnak számít mai két tetőfedő anyagunk: a cserepes-lemez és a polikarbonát.

Cserepes lemez tető
Kedvező ár-érték aránya miatt hazánkban is egyre inkább terjedőben van a cserepes lemez tető. Több előnye is van: olcsón és gyorsan kivitelezhető, kicsi a szerkezeti önsúlya, óriási szín és mintaválasztékban kapható, és időtálló. Küllemében hasonlít a cserépfedéshez, önmagában azonban nem olyan jó hangszigetelő, mint a cserép: az eső nagy zajt csap a házban a lemeztető alatt.
Nagy darabokban egyszerűen és gyorsan szerelhető a tetőlécekre, de nemcsak családi házakhoz, hanem más kerti építmények, előtetők, vagy filagóriák burkolásához is ajánlható.

Halk lemeztető?
A cserepes lemez esőben zajos volta eddig nyomós érv volt e termékcsoport ellen, azonban egy elmés eljárással ez a kedvezőtlen tulajdonsága is kiküszöbölhető. Egy gyártó apró szemcsés kőzúzalék réteggel vonja be a lemezeket, mely megoldja a hangszigetelés problémáját is. Az esőcseppeket ugyanis a szemcseréteg szétporlasztja a felületen, így tompítva az esőzés zaját. Ez esztétikailag is sokat tesz hozzá a lemezek szépségéhez, mivel nem színezett, hanem a természet által „festett” kőzúzalékot rögzítenek a lemezekre. Ez a réteg időtállóbbakká is teszi e tetőket.

Polikarbonát tető
Házunk kiegészítő tereit fényáteresztő légkamrás polikarbonát tetővel is elláthatjuk. Ez a stabil, ütésálló, törésálló, napfénynek, még a jégesőnek is ellenálló, hosszú életű, könnyen kezelhető, jó hőszigetelő, és csekély súlyú tetőfedő anyag felhasználható tetőfedésre különböző esetekben.

A 4-6-10-16-25 mm vastag légkamrás lemezek megfelelnek autóbeállók, pergolák, előtetők, teraszok fedésére. Kivitelében kapható víztiszta, opál, füst színekben. A hőtükrös lemez feltartóztatja az infrasugarak 70%-át, így a polikarbonát tető alatt jelentősen csökken az üvegházhatás, mely előny főként zárt térben fontos. A polikarbonátot a tető lejtésének irányával párhuzamos cellairányban kell beépíteni. A hajlásszög minimum 5°-os legyen.

Tartós és szép tetőt kívánunk Neked!