A nappali tökéletes megvilágítása 4.

A nappali legfontosabb funkcionális területe az ülőgarnitúra és a dohányzóasztal együttesének szigete. Megvilágítására különös figyelmet kell fordítani. Előnyös és kellemes egy állólámpával lágy oldalvilágítást alkalmazni. Erre jó példa egy szemmagasság fölötti, nagy búrával rendelkező lámpatest, amivel szórt fényt állíthatunk elő.

 

Ettől hangulatosabb, ha a háttérvilágítás mellett egy kissé félreeső irányított dekorvilágítást is felkapcsolunk a beszélgetéshez, amely kiemel egy különleges tárgyat, vagy sarkot a nappalinkban. A szoba falára elhelyezett design festményt például szépen ki lehet emelni környezetéből, ha ráirányítunk egy elegáns irányfényt. Ha nincs különösebb múzeumba illő alkotás a nappalinkban, mégis szeretnénk valami gyönyörű látványelemet a térben dekorvilágítással kiemelni, akkor állítsunk a sarokba egy nagyobb szobanövényt, vagy szobanövény csoportot. Kreatívan kialakított háttérrel, padlóburkolattal és fényhatással csodás sarkot hozhatunk létre, otthonunk büszkeségét. Ha van akváriumunk, annak környezetét is kialakíthatjuk látványosan, a halak számára kedvező, egyben hatásos, sőt akár színes dekorvilágítással.

Modern hangulatvilágítást például a gipszkarton könyvespolcok, bárszekrények enyhe háttérvilágításával kaphatunk. Leddel igyekezzünk kivitelezni, hogy ne keletkezzen tűzveszélyesen erős hőhatás a zárt hátsó zugban. Használjunk erre a célra készen kapható fényforrás megoldásokat.

Az irányfényeket legegyszerűbben a hidegtükrös halogénlámpával oldhatjuk meg. Tervezéskor itt is figyelni kell arra, hogy erős fénye kápráztat, ha a nappali egyéb funkcionális területein tartózkodó személyek látószögét nyíltan érinti a fénye. A beállításakor vegyük ezt figyelembe, és a legpraktikusabb, ha eleve csavarható búrájú, mozgatható karú változatot választunk.

Reméljük, kis ízelítőnk segített Önnek abban, hogy hogyan közelítse meg a nappali, és más terek megvilágítását. A szabályok általánosságban két célt érintenek:

  • a megfelelő mennyiségű és minőségű fény szükséges a szem egészségének védelmében,
  • az esztétikum pedig szükséges az otthonos harmónia létrehozatalában.

Sok sikert kívánunk nappalija világításának tökéletes kialakításához!