A nyomtatott betonházak rejtélye

„Unokáink már nyomtatott házakban fognak élni” Hallottad a hírt? Nos, ez a modern kori közmondás kezd egyre valóságosabbá válni. Kínában, bizonyos Ma Yihe nevű mérnök találta fel a technológiát, és ma már világszerte alkalmazzák. Az ipari méretű nyomtatókkal hidakat, hoteleket, irodaházakat is nyomtatnak.

Családi házak nyomtatása

A Ma által megalkotott óriás 3D épületnyomtatót több vállalat is továbbfejlesztette. Most már gémeskút méretű (és fazonú) 3D-s háznyomtatókat is készítenek, amiket egy teherautóval az építkezés helyszínére lehet szállítani, és maximum 200 négyzetméteres házakat lehet nyomtatni velük.

Hogyan nyomtatják a házakat?

Ha láttál már 3D-s nyomtatót, akkor érted az innováció lényegét: akár egy cukrászüzemben a torta tölteléket, a 3D-s háznyomtató kinyomó fején keresztül a betont fújják ki rétegesen, vonalszerűen az alapra. Egyébiránt nem is egyszerű betont töltenek a nyomtató tartályába, hanem porrá őrölt és nedvesítő folyadékkal kevert ipari hulladékot. Így a háznyomtatás rendkívül gazdaságos.

Egy ilyen családi házakhoz való kis 3D-s nyomtatóval készült ház négyzetméter árát 275 dollárban állapították meg a gép reklámfilmjében, méghozzá nyílászárókkal, tetővel, vakolással, stb. együtt, tokkal – vonóval. Ez 73 425 Ft-ot tesz ki 267 Ft-os USD árfolyammal számolva. Egy 100 négyzetméteres családi ház anyagköltsége tehát mindennel együtt 7 342 500 Ft átszámítva. A költséget illetően tehát nem annyira az anyagon spórolunk, hanem a munkadíjon, de azon óriásit, nézd csak:

• AutoCad tervezés: 1 hónap
• Kivitelezés: 24 óra!!!

Gyakorlatilag csupán a nyílászárók beépítéséért, vakolásért és a festésért fizetnél munkadíjat, ami pár nap alatt készen van. A szigetelést a nyomtatott házakra jellemző sejtes szerkezettel oldják meg kivitelezés közben, amibe utólag purhabot fújnak.

Az északi sarkon 24 óra alatt „húztak fel” egy 38 négyzetméteres, majdnem kör alakú referenciaházat -35°C-ban, a technológia tehát a környezeti tényezőktől is független. Az innováció tökéletesnek tűnik.

Amerikában egy vállalkozó kis kastélyt nyomtatott a hátsó kertjében mindössze 1 nap leforgása alatt. A tornyokat külön-külön nyomtatta ki egymás mellett a talajon. Másnap egymásra ragasztották az elemeket, és már használható is volt a kis csoda kastély.

A jövő zenéje

Az ipari törmelékből és hulladékból kevert betonhab, a családi ház méretű 3D-s háznyomtató gép, és a tervező szoftver ma már rendelkezésre áll. Hogy nálunk mikor lesz ebből elfogadott építőipari üzletág, és milyen feltételekkel, az még a jövő zenéje. Ki kell még dolgozni a mi éghajlati és természeti viszonyainkra szabott, specifikus tervezési eljárásokat. Mindenesetre biztosan akadnak majd olyan vállalkozó kedvű építészek, akik belevágnak majd hazánkban is elterjeszteni ezt az innovatív építési módot, hacsak nem zajlanak már az előkészületek a színfalak mögött...