Okos házfelújítás

Az évtizedek során elöregedő építőanyagok időről-időre szükségesség teszik házunk felújítását. Ez a művelet komoly befektetést jelent egy család számára anyagilag, s nem mindegy, hogy mire és miért költenek. A mai modern technológiák lehetővé teszik, hogy házunk a felújítás után takarékosabban működjenek a természet erőinek felhasználása segítségével. A napfény melege, a szél, a víz és a föld energiája folyamatosan megújul, így mindig számíthatunk rájuk, ha befogjuk őket hasznosításra. 

Gyűjtsük a napfényt

Az üvegház hatást kihasználva télen óriási ablakfelületekkel, hőfogó padlóval napcsapdát is kialakíthatunk, (az ilyen napfényes házakat nyáron intenzívebben kell árnyékolni), de aktívan is gyűjthetjük a napsugarakat napkollektor segítségével. Magyarországon a napelemek és kollektorok ideális dőlésszöge 42,5 fok dél felé, melyek ideálisan évi 2000 napfényes órán át dolgoznak.

Gyűjtsük az esővizet

Hazánkban évente 600 mm csapadék hull átlagosan. Sajnos ennek csaknem 100%-a csatornában végzi. Pedig egy napkollektornál nem bonyolultabb szerkezettel szűrhető, tisztítható, majd a házba vezethető az esővíz, mely iváson kívül mindenre használható. Megoldható belőle a tisztálkodás, öntözés, autómosás, mosás, takarítás. A mosószeres, elhasznált vizet szürke víznek nevezzük, de szűrés, kezelés után újra hasznosítható: WC öblítésre kiválóan megfelel. Kutatási adatok szerint a vízgyűjtéssel – szűréssel – tisztítással a vezetékes víz használatát felére csökkenthetnénk. Az esővizet a föld alá süllyesztett tartályban tárolhatjuk.

Hőszigeteljünk

Hogy a befogott természetes hőenergiát el ne veszítsük, tartsuk bent a meleget hőhíd mentes hőszigetelő falburkolat és hőszigetelt nyílászárók segítségével. A vasbeton födémek, koszorúk széleit, a külső nyílászárók áthidalóit, fűtött pincék vasbeton falait, padlóit mindig vastagabb hőszigeteléssel kell ellátni, mint a kapcsolódó téglafalakat.

Takarékosabb házat, kevesebb rezsi költséget kívánunk a felújítást követően!

Szakemberek a témában