Óriási, ízletes paradicsomod lesz, ha így ülteted

Végre elkezdődött a paradicsom szezon. Ez a csodás gyümölcs (!) akár októberig is szedhető lesz a kertedben, ha követed az itt megosztott tudnivalókat. A paradicsom botanikailag bogyós gyümölcs termés, és a csucsor-félék családjába tartozik.

Hogyan nevelj hatalmas, lédús, ízletes paradicsomot?

Mindegy, hogy hová soroljuk, egy gusztusos paradicsomnál nem kell több a nyári ételek megkoronázáshoz. A finom paradicsom titka a sok napsütésen és vízen túl a következő három, talán számodra is új tényező...

1. Keverj a paradicsom ágyásba kókuszföldet

A tömbbé préselt kókusz zúzalék vízbe áztatva megtöbbszörözi térfogatát és tömegét. Önmaga tömegének négyszeresét képes a vízből magába szívni, és tárolni. Beáztatás után keverd a kókuszföldet a paradicsom ágyásába lapát és gereblye segítségével. A kókuszföld lazítja is a talajt, így a porózus földben a paradicsom gyökerei gyorsan és egészségesen növekedhetnek. A forró nyár folyamán a nagy mennyiségű tárolt nedvesség miatt a paradicsomok szép nagyra fognak nőni.

2. Használj szerves paradicsom tápot

A nem vegyi úton előállított, szerves tápok között kimondottan paradicsom számára készített fajtákat is találsz. 1 dobozzal az átlagos méretű ágyásba egész nyárra elegendő lesz, és gondoskodtál a megfelelően zamatos ízről és élénk színről paradicsomjaid számára. A táp granulátumot adagold közvetlenül az ültető gödörbe. 1 tőhöz 5-10 dkg-ot is adhatsz, nem fog megártani. A karózást még az öntözés előtt végezd el, közvetlenül ültetés után.

3. Telepíts jótékony gombát

A paradicsom sajnos hajlamos a gombásodásra. A kártevő gombák tönkretehetik a munkádat, és megtizedelhetik a termést. Azonban a kerti biológiai hadviselésnek megvan az a nagy előnye, hogy vegyszermentesen véd. A trifender gomba jótékony a vetemény számára, azonban minden más, káros gombafélét távol tart az ágyástól. A gombát por alakban vásárolhatod meg, és megfelelő mennyiségű vízbe keverve öntözd meg vele a palántákat ültetés után.

Plusz tanácsunk

Mielőtt paradicsom palántát vásárolsz, tájékozódj arról, hogy determinált, vagy nem-determinált növésűt vásárolsz-e. A determinált paradicsom nagyjából másfél méteres magasságnál megáll a növekedésben, és egyszerre terem le 1 hónap leforgása alatt.

A nem-determinált paradicsom fokozatosan terem, de akár 4 méter magasra / hosszúra is megnőhet, növekedése nem áll le élettartama alatt.

Tehát vedd számításba, mekkora hely áll rendelkezésre a kertedben a paradicsom számára, és válassz oda illő fajtát.

Csodás paradicsomokat kívánunk!