Őrizzük meg kerti tavunk szépségét

Kerti tó gondozása

Kerti tavat saját kezűleg is építhetünk, cikksorozatunkban található, profik tapasztalatain alapuló tanácsaink segítségével Ön is megvalósíthatja kertjében álomtavacskáját, mely nem kevés tervezést, és kemény fizikai erőfeszítést is kíván. Ha már ezeket az erőfeszítéseket saját maga megtette, vagy megépíttette a tavát, akkor speciális odafigyeléssel meg is kell tartania a tavacska értékét, állagát, szépségét. E néhány, később már rutinná váló teendő elvégzésével hosszú évekig gyönyörködhet majd kertje nagy műgonddal kialakított büszkeségében.

 

A telepített vízinövények

 

Közvetlenül a tóépítés után a tavi növények többsége még nem igényel gondozást. Következő tavasszal azonban a tél folyamán keletkezett száraz levelek eltávolításával, mivel a növényi törmelékek jelenléte oxigénhiányhoz vezet a vízben, ami árt a halaknak. Ellenőriznünk kell, hogy a növények mennyisége arányos-e a tó méretével. Ha túl sok a békanyál és békalencse, el kell távolítanunk a felesleget. Tavasszal a dísznövények mellett a gyomok is fejlődésnek indulnak, ám az egészséges vízinövények elnyomják a gyomok nagy részét, ezért a szokásos munkálatok nem jelentenek nagy megterhelést, ha lelkiismeretesen és rendszeresen elvégezzük őket.

 

A kerti tavak alapos tisztítását a következő lépésekben végezzük el házilag:

 

1.Tavunk halait tegyük 50% tiszta, 50% a tóból mert vízzel töltött tartályba

2.Szedjük ki a vízinövényeket

3.Engedjük le az összes vizet

4.A tómeder alját szabadítsuk meg az iszaptól, törmeléktől

5.Egy erős kefével dörzsöljük át óvatosan a meder szélét

6.A tiszta vízzel való újratöltésig várjunk, amíg a tómeder teljesen kiszárad

7.Közben visszahelyezhetjük a vízinövényeket, végül a vízparti- és úszó növényeket

8.A halacskákat csak a teljesen tisztára szűrt vízbe szabad visszaköltöztetni

 

A kerti tó telepítése és karbantartása hasonlít egy akvárium teendőihez, csak klasszisokkal nagyobb méretben. Így a kockázat is nagyobb, hiszen kertünk központi helyén kell helyeztük el új mikroökoszisztémánkat. Az élővilág összeszokása és fennmaradása csak profin épített kerti tó esetében garantált. Ha saját maga szeretné megvalósítani kerti tavát, jól megalapozott szaktanácsok mentén fogjon hozzá. Sok sikert és örömet kívánunk ehhez a szép és nemes munkához!