Tavasz a kertben 1. Gyümölcsfák, gyep és virágok

Végre itt a tavasz, kezdődhet a kertészkedés. Hogyan segítsünk növényeinknek, hogy számukra is jól induljon a zöldellő, virágzó, gyümölcsöző szezon? Sétáljunk egyet a kertben, és vegyük sorra, melyik növényünk mit igényel idén márciusban...

Gyümölcsfák

A gyümölcsfákat, a szőlőt, a sövényt metsszük meg, és most alkalmas az idő az új gyümölcsfák ültetéséhez is, melyek alakító metszését is azonnal elvégezhetjük. A fák betegségből származó és fagyási sebeit az erős fagyveszély után ki kell vágni, és szakszerűen kell kezelni. A kártevők ellen felrakott enyves gyűrűket le lehet szedni. A szamóca beteg leveleinek lecsípkedését virágzás előtt tegyük meg, s a művelet közben vigyázzunk, hogy a szívlevelek épek maradjanak. Tipp: a szamócatövek közé fokhagymát ültetve egészségesebb növényeket nevelhetünk. Természetesen a szamócát is tápláljuk komposzttal.

A gyep és a virágok

Gereblyézzük le a gyepet, hogy nehogy rothadni kezdjen, és az összegyűjtött zöldmaradékot tegyük a komposztba. Ezután nyírjuk meg a gyepet. Az első nyírás után levegőztethetjük, mert ekkorra már eléggé megerősödött a gyökérzete a talajlazításhoz. Az április végi fűmagvetéshez előkészíthetjük a talajt.

A zöldség- és virágágyásokra, fák-bokrok alá terítsünk szét 2-3 cm vastag komposztréteget, és könnyedén gereblyével dolgozzuk bele a földjükbe. A rózsák tövét is megszabadíthatjuk a fagyvédő földkupactól, és ugyanígy komposzttal támogassuk a töveket. Ültessünk köréjük levendulát, mely megvédi a rózsát a levéltetvektől.

A balkonnövényeket, a dézsás- és cserepes növényeket átültethetjük nagyobb edénybe. Ha nem nőtték ki, és maradhatnak a tavalyiban, akkor 1-2 ujjnyi vastag friss föld réteget szórjunk a földjükre.

Kerti sétánkat folytassuk a zöldségek és fűszernövények felkészítésével.