Tavasz a kertben 2. Zöldségek és fűszernövények

Végre itt a tavasz, kezdődhet a kertészkedés. Hogyan segítsünk növényeinknek, hogy számukra is jól induljon a zöldellő, virágzó, gyümölcsöző szezon? Sétáljunk egyet a kertben, és vegyük sorra, melyik növényünk mit igényel idén márciusban. A gyümölcsfákat, a gyepet és a virágokat már felkészítettük a tavaszra, most következzenek a zöldségek és a fűszernövények...

Zöldségek és fűszernövények

Vegyük elő az ásót, és készítsük elő a zöldségágyást. A komposztos talajlazításhoz kapát, gereblyét használjunk, majd kezdődhet a vetés. A zöldségek közül elvethetjük a szabadban a hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet, a spenótot, a zöldborsót, a hónapos retket, a salátát. Mindennap gondoskodjunk a talaj megfelelő nedvességtartalmáról, hogy erős, egészséges zöldségeket termeszthessünk.

A fűszernövények számára hangulatos és látványos sziklakertet is telepíthetünk. Több munkába kerül ugyan a kialakítása, mint egy sík zöldségágyé, de megéri a fáradságot: udvarunk dísze és büszkesége lesz új fűszerkertünk. Kakukkfüvet, majorannát, levendulát, lestyánt, a citromfüvet, és minden más földi jót ültethetünk bele, melyet a zöldségágyban termesztett rukkolával, gumós és gyökérnövényekkel, azaz csicsókával, korai burgonyával, tormával, mezei sóskával egészíthetünk ki.

Növényvédelem

Sajnos márciusban nemcsak a haszonnövények kelnek életre kertünkben, hiszen felkészítés nélkül is kiváló egészségnek örvendenek a gyomok. Gyökerestől történő eltávolításuk virágzás előtt ideális.
Haszonnövényeink számára gondoskodjunk elegendő tápanyagról, napfényről, és vízről, hogy azok elég erősek legyenek a kártevők elleni védekezéshez. Márciusban kezdenek elszaporodni a különféle tetvek is, így gyors elbánást igényelnek. Levéltetű ellen hatásos védekezés a szappanos lemosás (1 L víz, 1 evőkanál kenőszappan, kevés spiritusz). A pajzstetűnél és a gyapjas pajzstetűnél alkalmazhatunk paraffinkészítményt, amely egyben levélfényesítő is. Minden levéltetűfaj közös ellensége a megfelelő levegőmozgás.

A csapadékos márciusban előbújnak a csigák is. Hogyan védekezhetünk ellenük? Folytatjuk...