Tökéletes hálószoba – ötlettár

A hálószoba, mint személyes zóna, önmagunk kényelme, a pihenés és feltöltődés tökéletes helyszíne lehet, ha sikerül átgondolt szakértelemmel megterveznünk. A jó hír az, hogy ha nem vagyunk elégedettek a mostani hálószobánkkal, akkor könnyebben változtathatunk a kialakításán, mint például a konyha esetében. A hálószobában kevés a beépített bútor, és egyáltalán bármilyen bútor. E cikkünkben sorra vesszük a hálószoba elemeit és ötletet adunk, hogyan teheti Ön is a zavartalan pihenés oázisává e helyiségét.

 

Ergonomikus, és kényelmes, ha az ágy - ami itt központi bútordarab -, a bejárati ajtó irányába néz, vagy direkt vele szemben helyezkedik el. A franciaágy mindkét oldalról kényelmesen körüljárható legyen, és hagyjunk elegendő helyet az éjjeliszekrények, és más, közelében lévő bútordarab használatához is, mint például íróasztal, fiókos szekrény...

 

Ha a hálószobánk a ruhatárolás helyszíne is, akkor érdemes beállítani, vagy a mennyezetig beépíteni egy széles, tolóajtósgardróbot fiókos tárolókkal együtt. Így a szekrényajtó kinyitásakor ugyanannyi a hely, mint bezárt állapotban, és nem kell kerülgetnünk a nyitott szekrényajtó előtt esetleg hosszasan tétovázó társunkat. A tükrös gardróbajtók praktikusak és divatosak is, ráadásul a térérzetet is növelik. A tükör mérete is fontos, jó, ha tetőtől-talpig tudjuk ellenőrizni külsőnket a benne. Ha nincs elegendő szabad falfelület egy külön erre a célra elhelyezett tükör számára, akkor rendkívül kompakt megoldás.

 

Igaz, hogy a nappaliban megszokottabb, de elegáns hálószobai megoldás is egy csinos, modern konzolasztal plusz tükör párosítás, aminek segítségével egy különleges ízt-miliőt cseppenthetünk a hálószoba egy hangsúlyos szegletébe. E tükör kisebb mérete miatt ilyenkor is érdemes nagy tükörfelületű gardróbajtót választanunk.

 

A puha szőnyeg - vagy legalábbis ágyelő - nélkülözhetetlen eleme a reggelek jó indításának. Egy hosszú szőrű, kellemes szőnyeg egy nagyon letisztult stílusra hangolt hálószobában is létjogosultságnak örvend a helység használati aspektusa miatt. Ne legyünk e térhez annyira szigorúak, hogy megfosztjuk talpainkat egy „jobb lábbal” való reggeli ébredés élményétől.

A világításról se feledkezzünk el, a hálószobában is hangsúlyos szerepet kapnak az általános világításon túl az irányfények, és a hangulatvilágítás is, dekorfényekkel kiegészítve. A nappalinkat átgondolt tervezéssel a lazítás, pihenés szigetévé tehetjük akkor is, ha első nekifutásra nem voltunk ennyire tudatosak.