Új építésügyi reformok 2016-tól 1. Áfacsökkentés, CSOK és 10 milliós támogatás

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2015. év utolsó kormányinfóján elhangzott szavait idézzük szó szerint:

„A Kormány a lakásépítésekkel kapcsolatos programot is megtárgyalta. Először is áttekintettük azt az országgyűlési döntést, amelynek a végrehajtási rendeleteit a Kormánynak meg kell fogalmaznia, ez pedig arról szól, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a Kormány az új lakásvásárlás Áfáját 150 négyzetéter alatti lakásoknál és az új ház vásárlását 300 négyzetéter alatt."

A Kormány a mai napon ezt az országgyűlési döntést kiegészítette azzal, hogy önerős építkezéseknél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az Áfa, tehát az Áfa tartalomból 5 millió forintot vissza lehet igényelni. Ez egy nagyon jelentős lépés, tehát január elsejétől önerős házépítések esetén 5 millió forint erejéig épületenként – nyilván új építkezéseknél, értelemszerűen – az Áfa visszaigényelhető.

A Kormány döntött arról is, hogy a CSOK, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kapcsán újabb intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy minél több legyen a vállalt gyermekek száma, és minél biztosabb legyen az otthonteremtés Magyarországon. Az új építésű lakásoknál van változás, a használt építésű lakásoknál nincsen. Az új építésű lakásoknál a CSOK összege 2 gyermek esetén 2 millió 600 ezer forintra nő, és három gyermek vállalásánál a Kormány egy teljesen új programot hirdet.

Az új programnak a lénye az, hogy a ki három gyermeket vállal – akár úgy, hogy még egy gyermeke sincs, vagy akár úgy, hogy egy gyermeke van, vagy két gyermeke van – minden egyes esetben a három gyermek vállalása 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, és ehhez a Magyar Kormány további 10 millió forint hitelt biztosít 25 éves futamidővel, és a Kormány garantálja, hogy 25 év alatt a hitel kamata nem lehet több, mint 3 százalék. Tehát 10 millió forint támogatás 3 gyerekre, 10 millió forint 25 évre hitelként maximum az állam által garantáltan 3 százalékos kamaton. Ezt a szülőknek, a házaspároknak 10 éven belül kell vállalniuk, tehát a három gyermeket a vállalástól számítva 10 éven belül kell teljesíteni, …, és ezen kívül az 5 százalékos Áfa is igénybe vehető, hiszen új építésű házról, illetve lakásról beszélünk.

Forrás: "http://www.hirado.hu/2015/12/16/10-millio-forintos-tamogatast-ad-az-alla..." http://www.hirado.hu/2015/12/16/10-millio-forintos-tamogatast-ad-az-alla...

Fotók: kormany.hu

A rövid összefoglaló beszéd nyitott kérdéseiről az új jogszabályok tanulmányozása során bővebben tájékozódhatunk.

A beszéd folytatását a bürokrácia csökkentéséről a 2. részben folytatjuk.